Spådommer: US open, herreklassen

US OpenKveldens kinobesøk er unnagjort (italienske Fortapàsc), svigerforeldre, kone og barn er i seng, oppvarmede middagsrester står på bordet. Det er på tide å gå gjennom oppsettet for årets siste Grand Slam-turnering. Sendingene begynner mandag på Eurosport.

Her er oppsettet i herreklassen:

1. kvartal
Se opp for: Federer (1), Hewitt (31), Blake (21), Querrey (22), Davydenko (8).
Som om Roger Federer trenger flere fordeler enn dem han allerede har. Federers kvartal er fritt for trusler, og med mindre noe sensasjonelt skjer, kommer han til å bruke minimalt med krefter fram mot kvartfinalen. Den andre kvartfinaleplassen går trolig til hjemmehåpet Sam Querrey eller Nikolay Davydenko, som bør vise seg fram i en Grand Slam-turnering igjen.

2. kvartal
Se opp for: Djokovic (4), Ljubicic, Andreev (29), Verdasco (10), Haas (20), Isner, Roddick (5).
Djokovic begynner å finne hardcourt-formen igjen. Andreev slo nesten Federer i fjorårets US Open. Verdasco glitrer ikke like mye som i begynnelsen av sesongen, men har potensiale. Roddick spiller med stor selvtillit i New York, og jeg tror det blir han som møter Djokovic i kvartfinalen. Det bør bli en kanonkamp.

3. kvartal
Se opp for: Tsonga (7), Benneteau, Berdych (17), Gonzalez (17), Monfils (13), Nadal (2), Gasquet.
Mange uberegnelige spillere her, som Tsonga, Berdych og Gonzalez. Det gjør dette til en vanskelig del å spå. I nederste del av dette kvartalet skal Nadal ha gode sjanser til å nå kvartfinalen og enda mer, forutsatt at knærne hans holder. Den store beholdningen i første runde er selvsagt oppgjøret mellom dop-tatte og nå ferdigsonede Gasquet, og Nadal. Gasquet har aldri slått Nadal før (0-6), så dersom han har tenkt å gjøre det, er dette et godt tidspunkt. Tsonga og Nadal til kvartfinal.

4. kvartal
Se opp for: Del Potro (6), Safin, Guccione, Ferrero (24), Simon (9), Karlovic (27), Murray (2)
Del Potro skal ta seg greit til kvartfinale i dette feltet. Det blir spennende å se hvordan Marat Safin blir preget av at dette er hans siste US Open. (Merker at jeg får klump i halsen her jeg skriver siste setning. Safin er et av de store, tapte talentene. Dersom en karriere med to Grand Slam-titler kan karakteriseres på den måten.) Vinner Safin og Del Potro sin første kamp, møtes de i andre runde. Murray kommer til å frese gjennom sine første kamper, til en kvartfinale mot Del Potro – som i fjor! Herlig.

Jeg tror med andre ord at vi får et par repriser på fjoråret i kvartfinalene:
Federer – Davydenko
Djokovic – Roddick
Tsonga – Nadal
Del Potro – Murray

Som gir semifinalene
Federer – Roddick
Nadal – Murray

Og finalen
Federer – Murray

og jeg tror Murray er moden for å vinne i år. Federer kan ikke vinne til evig tid.

Når jeg leser gjennom etter å ha skrevet dette, ser jeg at jeg tar få sjanser. Men jeg ser ikke helt hvem som skal komme inn fra siden og skape baluba i år. Toppen på herresiden er veldig stabil for tida.

4 kommentarer

 1. Greit nok at tipset ditt er ‘safe’. USO er jo den GS med færrest overraskelser. Mens folk som Johansson (AO), Gaudio (FO) og Ivanisevic (WIM – han kom inn i turneringen på wildcard) har stukket av med titler i de andre GS-turneringene dette tiåret, har USO blitt vunnet av stabile toppspillere som Sampras, Hewitt, Roddick og selvsagt Federer.

  Jeg får moderere en tidligere påstand: selvsagt kan noen slå Federer i USO. Men jeg ser ikke at noen kan slå ham hvis han spiller som i Cincinnati.

  Federer server langt bedre nå enn i downperioden han hadde første del av sesongen. Selv om ikke 1.servprosenten nødvendigvis er noe bedre, så vinner han langt flere poeng i egen serve. Og det er neppe fordi Murray og Djokovic har blitt dårligere returspillere i løpet av sommeren. En kommentar i Tignors blogg hadde et interessant poeng: pga ryggskaden hans i vinter måtte han forandre servebevegelsen i første del av sesongen. Nå server han som normalt igjen med bl.a høyere oppkast og mer bøy i knærne.

  Mine tips:
  QF
  Federer – Søderling (sistnevnte moste Davydenko i FO, han må da ha enda større fordel på dette underlaget)
  Djokovic – Roddick (Verdasco kan være en trussel for Roddick selv om sistnevnte har vunnet de 7 siste møtene. 7-5 i tiebreak 3dje sett til Roddick i Montreal)
  Tsonga – Ferrer (Ferrer var den som ga Federer mest motstand i Cincinnati og har bl.a SF fra USO i 07. Nadal synes jeg har et stykke igjen til gamle takter)
  Del Potro – Murray

  SF
  Federer – Roddick
  Tsonga – Del Potro (Jeg tror Del Potro ville slått Murray i Montreal om han ikke hadde spilt en tøff kamp mot Roddick kvelden i forveien. Nå har han fått hvile i to uker.)

  F
  Federer – Del Potro
  Jeg tror som sagt Del Potro er topp3 innen årsskiftet, men Federer virker uslåelig for tida

  Morsomt hvis flere kommer med sine tips.

  1. Jeg tror Söderling får en reaksjon på den eksepsjonelle sommeren nå. Slo ut Nadal, finale i French Open, tittel i Båstad – det er ikke daglig kost for svensken, og jeg har en følelse av at det kommer til å slå tilbake på ham. Derfor tror jeg ikke Söderling kommer langt i USO.

   En helt annen ting: Er det noen som har et forslag til et bedre norsk ord enn «oppkast»? Jeg bruker det selv hele tiden om ballen som blir kastet før serven, men tenker på omgangssjuke hver gang jeg skriver det…

 2. Super, forslag.
  Morsomt at noen tør gjette så lang tid i forveien.
  Av de 8 siste, så tror jeg på Del Potro.
  Hele forslaget er vel omtrent lik rankingen.

  Uten å ha sett trekningen,
  så hadde en finale mellom
  Del Potro – Murray,
  vært ekstra pirrende.

  Federer har vel kanskje gitt sitt.
  Roddick, Davydenko…
  det er vel ikke der fremtiden ligger.

 3. Da klarte vi 4 av 8 kvartfinalister hver.
  Nadal slår nok Gonzalez greit, så der har du en semifinalist. Men jeg tror også Del Potro gjør kort prosess med Cilic. Federer og Djokovic virker temmelig bankers også, så 3 av 4 semifinalister bør være innen rekkevidde for begge.

Legg igjen en kommentar