Ironien er ikke død

US OpenJeg har to ganger vært på intervjukurs på Institutt for Journalistikk i Fredrikstad. Første gang (2005) med Svein Tore Bergestuen, andre gang for halvannet år siden med Knut Røe. Veldig kjekt begge gangene.

Begge gir klare retningslinjer for hva som gir gode svar fra intervjuobjektene (mye ligner på Sawatsky-metoden, for dere som kjenner den):

  • Unngå ja/nei-spørsmål, for da bruker drevne intervjuobjekter det til å snakke om akkurat hva de vil (-«Er Frp en trussel mot velferdsordningene, Siv Jensen? -Nei. Frp vil gi mer i skattelette til alle, og la folk styre pengene sine selv, osv»).
  • Bruk intervjuobjektets egne svarord til å stille oppfølgingsspørsmål (hva mener du med «bekymret»)
  • Unngå doble spørsmål («hvorfor er du så sikker på at du blir en bedre statsminister enn Stoltenberg, og har dere egentlig støtte fra Høyre?»)
  • Ikke foreslå svar («ble du glad da du fikk hilse på Solskjær?»), og så videre. Legg merke til det på neste valgsending, hvilke spørsmål fra journalistene som gir gode svar fra intervjuobjektene.

Alle journalister trenger ikke forholde seg til disse tipsene like mye. Fredrik Skavlan trenger ikke det, selv om han også får de beste svarene når han stiller åpne spørsmål og følger dem opp. Gjestene hos Skavlan er blitt intervjuet så mange ganger, at Skavlan kan tillate seg å stille et ganske dårlig spørsmål (eller til og med bare komme med et utsagn til gjesten), for gjestene vet at de må levere når de er på tv. (Et unntak var da Odd Børretzen var gjest for noen år siden.)

Thomas Numme var lenge en intervjumessig katastrofe på Senkveld, men er blitt bedre de siste par årene.

Og hvem trenger minst av alt å bruke gode intervjuteknikker? Den største stjerna, David Letterman. Sjekk klippet under, fra et ferske intervju med Andy Roddick før US Open. Letterman presterer ikke mindre enn tre – 3! – ja/nei-spørsmål i samme spørsmål.

Det han egentlig prøver å spørre om, er hvordan Wimbledon-finalen vil påvirke Roddick dersom han møter Federer igjen. Det som skjer når noen får doble og triple spørsmål, er at de velger hvilket de vil svare på. Og Roddick, som er et drevet intervjuobjekt og i tillegg en morsom fyr, leverer et svar som viser at ironien ikke er død.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=HH_ehm5Eog0]

Legg igjen en kommentar