Hva er ditt beste tennistips?

johansson
Thomas Johansson ser nøye på ballen. French Open 2000.

Torsdag skal jeg spille tennis igjen. Det er alltid et høydepunkt.

Etter at jeg leste The inner game of tennis, har jeg begynt å tenke nytt på banen. Jeg vet ikke om jeg spiller bedre, men jeg bruker i alle fall mindre energi på å kjefte på meg selv underveis. «Quieting self 1», som forfatter W.Timothy Gallwey ville sagt.

Hva er det aller beste rådet til en som spiller tennis? For min egen del funker dette best: Se på ballen til den har forlatt racketen min. Etter hvert mislykkede slag på banen, har jeg en mini-evaluering (selv om boka i avsnittet advarer mot det): Så jeg på ballen til den forlot racketen? Som regel gjorde jeg ikke det. I nanosekundet før jeg skal slå ballen, kjemper to viljer innvendig: TV-titteren i meg, som allerede ser dit ballen skal gå. Da slår jeg som regel feil. Og den delen av hjernen som vet at jeg skal se på ballen, og droppe tanken på at jeg ser meg selv på TV.

Hva er ditt beste tips for å lykkes på banen?

6 kommentarer

 1. Det spørs jo hvilket nivå man er på. Selv er jeg ganske fersk og konsentrerer meg veldig om å se intenst på ballen å treffe den rent. Etter lang tid begynner jeg nå å treffe ganske bra uten at jeg trenger å fokusere ekstra på dette, så nå tenker jeg på fotarbeid og det å slå gjennom slaget.

  Jeg har lett for å bli for ivrig å teste ut nye ting hele tiden, så for min del har jeg forsøkt å spille mest mulig, ha det gøy samtidig som jeg evaluerer meg selv litt, men ikke for mye. Keep it simple stupid, er noe jeg sier til meg selv når jeg irriterer meg over at jeg ikke får til et kult slag jeg har sett på tv.

  Men det er utrolig deilig når man begynner å få til litt spill som ligner på tennis. Jeg har ikke særlig kraft i slagene mine men kan styre de sånn halvveis der jeg vil, selv om det har tatt mange økter for å komme dit. Det å nullstille seg etter hvert slag er en kunst som jeg har blitt litt flinkere til, selv om det er lettere sagt enn gjort.

 2. Jeg leste i en bok at de fleste feilslag i tennis skyldes for dårlig øye/racket koordinasjon i slagøyeblikket, så jeg vil tro de fleste nybegynnere vil ha mye å hente her.

  Full konsentrasjon på å blokke ut alt som ikke har med tennis å gjøre funker ganske bra for meg. Men som sagt, lettere sagt enn gjort av og til. For meg er altså tipset tenk litt, men ikke for mye.

 3. Hvis det i «å lykkes på banen» også inngår å gjøre motstanderen dårligere, er et kjent triks å skryte av motstanders slag. Da faller motstanders spill ofte sammen, selv på viderekommende nivå.

  Essensen her er selvsagt å få motstander til å måtte tenke, i motsetning til å bekymringsløst kunne spille sitt eget spill. En annen variant av dette er å variere slagene sine, noe f.eks Murray og spesielt Federer får mye skryt for.

   1. Det er selvsagt et godt poeng. Men du skulle bare visst hva folk tillater seg i bedriftsidrett og i lavere divisjonsspill.

    Poenget med å tvinge motstander til å måtte tenke og gjøre ting annerledes enn han er vant med, gjelder fortsatt: gå på nett innimellom selv om du ikke er spesielt god på volley, send lave slicer mot topspin-spillere, send høye topspinballer mot backhanden til folk som liker å slice etc.

Legg igjen en kommentar