Svensk semifinale

Magnus Norman
Magnus Norman, French Open 2001.

French OpenRobin Söderling knuste Davydenko 6-1, 6-3, 6-1 i dag, og er klar for semifinale mot Murray eller Gonzalez.

Det virker som trener Magnus Norman har sagt de rette tingene til Söderling. Norman var jo selv en spiller med begrenset repertoar, men fikk maks ut av det han hadde. Söderling har større slagkraft, og det virker som Norman har lært ham en del taktikk.

Hva tror dere om de andre kvartfinalene, Del Potro – Robredo og Monfils – Federer? Jeg tror Robredo har en god sjanse. Del Potro virker fokusert, men jeg tror terrieren Robredo er i stand til å få ham ut av rytmen. Del Potro beveger seg ikke så godt, og hvis Robredo klarer å gi Del Potro en ujevn miks av løst, hardt, overskrudd og underskrudd, tror jeg han tar det. Det var det som funket for Tsonga da han spilte mot Del Potro, selv om det var tydelig at Tsonga var ukomfortabel med å spille på den måten. Robredo i fem.

Monfils – Federer er helt åpen. På en måte tror jeg Monfils kommer til å spille en kjempekamp, frustrere Federer med sin store rekkevidde og kanskje slå Federer i tre sett i en kamp hvor Federer knekker sammen mentalt ved tanken på den historiske sjansen som glipper. Samtidig venter jeg på at Federer skal finne storformen og spille med lavere skuldre. Han kan ikke liste seg gjennom trekningen til en Grand Slam-tittel, selv om Nadal er borte. Federer i fire. Håper jeg.

14 kommentarer

 1. I de større turneringene taper Del Potro stort sett bare for de fire store. Og da taper han gjerne så det suser. Robredos taktikk er stort sett å pumpe baller til motstanders backhand. Etter min mening har Del Potro en av de 4-5 beste crossbackhands på touren, så dette blir tøft for Spanjolen. Tips: Del Potro i 4.

  Som kommentatoren på Eurosport sa: «Monfils var veldig nære å ta to sett fra Federer i fjor. Siden den gang har han blitt litt bedre mens Federer har blitt litt dårligere..». Monfils har ennå ikke Federers ekstreme evne til å kjempe når han ligger under, så jeg tror han er avhengig av å ta det første settet og minst to av de tre første. Jeg håper virkelig at han klarer det og etterhvert møter Søderling i finalen, men … Tips: Federer i 4.

 2. Et tips fra både hodet og hjertet fra min side: Del Potro og Monfils i 3 strake.

  Jeg har mest tro på at argentineren drar i land en semifinaleplass. Del Potro har spilt bunnsolid sålangt, og har en ekstraordinær serve samt tiltalende backhand. Han virker dessuten veldig sterk i hodet på avgjørende poeng i tette oppgjør.

  Monfils – Federer: om franskmannen tar dette blir det i 3 strake eller 4 sett. Tror jeg. Som brukernavnet tilsier ser jeg på mange av Monfils’ matcher, og han er ikke en spiller som fighter seg gjennom en 5-seter med lange grunnlinjedueller og tålmodighet. Jeg tror Roger vil klare å finne er svar på franskmannens spill og gjøre Monfils frustrert og stresset med tiden. Må riktignok holde en knapp på Monfils – han er en av de støreste atletene på touren, og fortsetter han det komfortable spillet han vist sålangt, blir ikke dette spennende en gang. Med et hjemmepublikum i ryggen er jeg sikker på at Monfils er fullt terpet å klar for slåss seg til en semifinale på et spektaklulært vis.

 3. Enig med Knut her. Robredos spillestil passer Del Potro godt. Tror han ikke på noen måte vil slite mot spanjolen om det ikke blir en undervurdering fra argentinerens side. Han er dessuten en mester i lese spillet. Mannen har en fremtid blant topp 3, det er jeg sikker på. Holder han faktisk som en liten favoritt til å dra i land det hele.

  For å være ærlig ble jeg overassket at Monfils tok Rodick så lett. Andy har vist storform på tennisbanen i det siste, og at det ble såpass enkelt for franskmannen vitner bare om at Monfils mener alvor i år.

  Jeg har fikset fri fra jobben. Ligger ann til en herlig tennisdag fra Paris..

 4. Jeg var ganske sikker på at Del Potro skulle slå Robredo, men var litt overrasket over at det gikk såpass enkelt. I de delene jeg så av kampen var Del Potro helt overlegen. Robredo hadde ikke spesielt mye å fare med. Hans manko på store våpen ble utslagsgivende. Robredo var nokså heldig med trekningen i år og møtte en Kohlschreiber som nok var litt preget av sin seier over Djokovic. Tror det vil ta tid før Robredo når noen ny kvartfinale i en grand slam, om det i det hele tatt kommer til å skje igjen.

  Federer-Monfils gikk som jeg antok – i Federer-seier. Men også her gikk det litt enklere enn antatt. Hadde regnet med 4 sett. Men det kunne det også fort ha blitt, i og med at Monfils hadde flere muligheter i første sett. I andre sett mistet Monfils helt grepet, og i tredje sett følte jeg også at Federer hadde en klar kommando. Federer er flink til å spille mot høye spillere som har vanskelig for å tverrvende og lett for å komme i ubalanse. Det har han vist mange ganger.

  Nå skal han møte en ny høy variant, nemlig Del Potro. Må si Del Potro ser veldig bra ut i årets French Open. Grunnslagene sitter som et skudd. Spørsmålet er igjen om han blir tatt på senga av Federer, slik han pleier å bli. Jeg tror Federer vinner, i maks 4 sett.

 5. Monfils måtte tatt det første settet for å ha noen som helst sjanse. Det ble aldri spennende – Roger hadde stålkontroll på franskmannen. Iskald på avgjørende baller og stabil serving gjorde sitt. Monfils hadde blant annet tre breakballer i første sett som han ikke utnyttet, matchen hadde blitt en helt annen om franskmannen hadde tatt i mot invitasjonen Federer ga.

  Lå i kortene at Del Potro ville valse over Robredo. Tre strake sett ikke mye overasskende fra min side. Tipper han valser over Federer også og slår Söderling i finalen. Spennende semifinaler i vente.

 6. At dette kan være Federers første og eneste reelle sjanse til å ta tittelen i Paris, tror jeg vil felle han. Presset merker han som aldri før. Det faktum at Nadal, Djokovic og Murray er ute forsterker sveitserens forventninger.

  Han sa også etter gårdsdagens kamp at han sliter med nattesøvnen. Dette kommer Del Potro til gode, som ikke har noe press på sine skuldre og kan stresse Federer enormt. Innbyrdes har Federer statistikken 5-0 i tidligere kamper, det er ingen tvil om at det har han som må bekle hovedrollen i denne kampen. En rolle jeg tror han ikke vil klare denne gangen. Om Del Potro fortsetter å serve like godt som mot Robredo blir det vanskelig å bryte han.

  Del Potro er dessuten en smart spiller, tar godt vare på sjansene sine og er iskald i avgjørende situasjoner tross hans unge alder. Selvsagt er dette bare synsing fra min side, og jeg vet jo hva Roger Federer står for på tennisbanen. Kanskje i overkant dristig å tippe 3 strake til argentineren, men sitter inne med den tro at Federer i hvert fall får litt mer enn gjennomsnittlig motstand i denne spilleren.

 7. Monfils tapte mot Federer fordi han ikke klarte å holde ballen unna Federers forehand. Spesielt ikke i Federes servegames. Jeg så ikke førstesettet, men i de to neste kan jeg ikke huske at Federer noengang var truet i egen serve.
  Og jeg kjøper ikke at Federer «egner» seg spesielt mot høye spillere. Mot Murray (190) har han som kjent 2-6 innbyrdes, og en fyr som Berdych (195) spiller alltid jevnt mot Federer.

  Likevel tror jeg Del Potro blir et lett bytte for Federer. Han har fotsatt til gode å vinne sett fra sveitseren. Det nærmeste han har vært er vel med hhv. 3 og 4 fra Madrid, men til tross for sifrene virket han sjanseløs i den kampen. Jeg tror likevel han har topp3 materiale i seg (Federer og Murray ut), men historien viser som regel at yngre spillere må gjennom noen jevne tap mot eldre toppspillere før de kan slå dem (f.eks Agassi vs. Lendl og Hewitt vs. Sampras). Del Potro har ennå ikke spilt noen jevne kamper mot Federer. Tips: Federer i 3 sett.

  Den eneste som kan røre Federer i denne turneringen er slik jeg ser det Søderling. Men da må han spille som i de to siste kampene, og det kan man ærlig talt ikke forvente at han gjør. Dessverre har vi alt for ofte sett spillere som spiller glimrende tennis frem til sin første GS-finale for så å knekke sammen totalt. F.eks Baghdatis, Gonzalez og Tsonga i AO de siste åra.
  Jeg er redd Søderling føyer seg inn i den rekka, men satser på at han tar Gonzalez i tre strake først.

  1. Det er vanskelig å holde seg unna Federers forehand. Federer klarer alltids å dra ned tempo med noen slice fra backhandsiden for å komme over på forehanden i neste trekk. Stort sett bare Nadal som takler slicen hans slik at tempoet holdes oppe. Dette er mye av grunnen til at Federers litt svakere backhand som regel ikke får så store konsekvenser for ham.

   Hvis du ser på kampene Federer spiller, vil du se at det viktigste når du spiller mot ham er å være mest mulig i balanse og ikke bli tatt ut på variasjon i tempo. Du kan ikke trekke frem Murray som en klassisk «høy spiller», selv om han er 190 cm. Del Potro er 198 og veier atskillig mer enn Murray. Murray er kattemyk til tross for sin høyde. Han er en ekstremt god forsvarsspiller som tverrvender fantastisk bra. Monfils har en annerledes måte å bevege seg på – et større vingespenn enn Murray, men lettere for å komme i ubalanse. Del Potro er dårligere til å bevege seg enn Monfils – vesentlig dårligere!

   Berdych er 195 cm, og du tar feil når du sier at Federer ofte sliter mot ham. Federer spiller ofte jevnt mot Karlovic også resultatmessig, men dette skyldes stort sett at ingen spiller ut Karlovic. Veldig få spiller ut Berdych fordi han blant annet har en veldig god serve og en solid forehand. Men Federer har en veldig god statistikk mot Berdych, og Berdychs manglende mobilitet på banen er mye av grunnen til dette. I Australia spilte Berdych sitt livs kamp i de to første settene. Du må gå ganske langt tilbake til forrige kamp Berdych hadde noen reell sjanse til å slå Roger.

   Jeg kan virkelig ikke tro at Del Potro har noen sjanse mot Federer. Men Federer kan være nervøs og spille mer usikkert pga. anledningen. Jeg liker heller ikke hvordan Federer uttaler seg på pressekonferansen. Håper han beholder roen. Nervøsitet kan åpne opp noe for Del Potro. Men at Del Potro skal ta tre sett, har jeg ikke noen tro på.

   1. Bra sagt. Federer er god til å dra ned tempoet med backhanden.

    Jeg tror nok alle de fire gjenværende spillerne er nervøse. Kanskje minst Del Potro, for han vet at han har mange sjanser til å vinne French Open. Federer og Gonzalez vet at dette svært sannsylig er deres siste sjanse. Söderling kommer neppe til å spille så gnistrende tennis igjen i French Open, heller. Selv om svensken virker veldig fokusert og avslappet i intervjuene jeg har sett.

 8. Jeg skrev vel ikke at Federer sliter mot Berdych, men at kampene ofte blir jevne. Federer sliter kun mot to spillere, hvorav en er høy: Nadal og Murray (Hrbaty teller ikke). Alle andre kan man si at Federer har et godt tak på, uansett høyde. Selvsagt er det gunstig for Federer om motstanderen beveger seg dårlig, men det er jo gunstig for alle andre også.

  Jeg tror som sagt ikke Del Potro har sjans i dag. Han er ikke så mye dårligere enn Federer som tidligere resultater skulle tilsi (5-o i kamper, 12-0 i sett), men hverken tidligere resultater eller Federers kamper i Paris og Madrid kan gi Del Potro noe som helst grunn til å tro på seier. Det er derfor viktig for ham å ta et sett, eller helst to, for å gi ham troen i fremtidige kamper.

  Søderling fikk nettopp dette mot Nadal i Wimbledon-07. Kombinert med noen svake kamper av Nadal i denne og forrige turnering, var det nok for å gi svensken et håp.
  Gonzalez har forøvrig vunnet de fire siste møtene med Søderling, men jeg håper virkelig at han fortsetter der han slapp i kvartfinalen. Om ikke annet for å beholde noe spenning til finalen.

  Hva sa Federer på pressekonferansen som du stusset over?

  1. Federer anno 2004 slo jo alle spillertyper. Men den «nye Federer» ser ut til å slite mer mot spillertyper som er gode i forsvar og har veldig godt fotarbeid. Dette gjelder for Murray, Djokovic, Simon og forsåvidt også Canas. Spillertyper som virkelig Federer kan utklasse er nettopp disse høye spillerne som sliter med balansen. Spillere med fantastisk serve vil alltid karre til seg mange game – det betyr likevel ikke at det var en jevn affære. Det er så klart gunstig for alle spillere å møte andre spillere med mangelfullt fotarbeid, men det er ingen som er så flink til å utnytte det som en Roger i form. Dette skyldes Federers evne til å variere og forvirre motstander.

Legg igjen en kommentar