Frykt og spenning i Kristiansand

Tennis på tv:
Roger Federer – Juan Martin Del Potro 3-6, 7-6, 2-6, 6-1, 6-4
Semifinale, French Open

French OpenFredag i Kristiansand. Vi er på den obligatoriske sommerturen til dyreparken. Vi bor på et hotell i gangavstand, med E18 som nærmeste nabo. Rommet er passelig for to, men for lite for to store og to små, men her bor vi likevel, og mens de to minste prøvde å sovne, skrudde jeg på fjernsynet. Jeg trodde Del Potro – Federer var ferdig, men det var den ikke. Jeg kom inn på 1-0 i femte sett til Federer. I et halvmørkt hjørne lyste den store skjermen, og det var dagens mest spennende minutter (beklager, Julius).

Det var åpenbart at kampen hadde pågått en stund, for de sprang ikke etter alle ballene. Det er åpenbart at Del Potro slår hardere enn Federer, og har bedre rekkevidde. Federer har bedre ballfølelse og er lurere. Federer ble brutt tilbake til 3-3, og da trodde jeg at han kunne være i trøbbel. I det påfølgende gamet sleit Del Potro voldsomt med førsteserven, og Federer brøt til 4-3. Det breaket holdt han ut kampen. Federer servet mye ut av banen, selv om Del Potro fikk noen av servene tilbake med renter.

Jeg så som sagt ikke begynnelsen av kampen, men rapporten fra BBC forteller at Federer så svak ut i begynnelsen av kampen, og var heldig som tok seg til et tie-break i andre sett. Så begynte han å jobbe seg inn i kampen. Federer er en typisk femsett-spiller nå.

Jeg tror Federer kommer til å gjøre alt han kan for å få en god start mot Söderling. Selv om Söderling er mentalt sterk nå, tror jeg han begynner å tenke litt dersom Federer tar første sett i oppvisningsstil. Begge spilte fem sett i semifinalen.

Jeg så slutten av Söderlings semifinale, og trodde han skulle ta det i tre sett. Dersom han hadde gjort det, ville han hatt en klar fysisk fordel på Federer i finalen. Det har han ikke nå. Tenker han på det før han sovner i kveld?

Jeg gir Söderling en liten sjanse. Skal vi si at Federer er favoritt 70-30? Han virker veldig konsentrert i år, og har ikke blitt frustrert og sur, selv i dårlige perioder av kampene.

5 kommentarer

 1. Fantastisk at Federer ordnet det til slutt. Men han var helt klart heldig. I det andre settet var Del Potro den beste spilleren, men Federer spilte best i tie-breaket. I det tredje settet fortsatte Del Potro å storspille, mens Federer ble løpende rundt som en Tommy Robredo hele tiden. Del Potro begynte å serve svakere i det tredje settet – kun 54 % førsteserve i settet, men vant likevel 6-2!! Det sier vel litt om Rogers svake returspill i denne kampen. I det fjerde settet var Roger i siget, og Del Potro virket faktisk ganske sliten. Del Potro tok ut det siste i femte sett, og det kunne ha vippet begge veier der, men alt i alt begynte Del Potro å gjøre flere feil. Det var avgjørende fordi Federer på ingen måte hadde dagen i dag.

  Faktisk tror jeg grus er et ypperlig underlag for Del Potro, iallfall et såpass raskt grusunderlag som i Paris. Hans evne til å diktere spill kommer bedre til rette på grusen, og når han spiller bra, gjør han ufattelig få feil. I tillegg føler jeg at Federers slice ikke virker så bra på grusen – iallfall virket det slik i dag. Til tross for 198 cm på strømpelesten hos Del Potro hadde han veldig få problemer med Federers slice. Og Del Potro utnytter skli-effekten ypperlig og får virkelig betalt for sin høyde fra side til side.

  Finalen blir veldig åpen. Jeg tør ikke å gjette noe som helst i denne turneringen. Alt er så uforutsigbart. Spiller Federer og Söderling slik de gjorde i dag, vinner Söderling. Men vi vet jo alle at hver tenniskamp lever sitt eget liv. Og Roger har erfaringen som Söderling mangler. Vi får se på søndag!

  1. Jeg får litt den samme følelsen som for ti år siden, da Agassi vant. Det var enda færre som trodde det var mulig, enn en Federer-triumf i år. Alt gikk Agassis vei det året, han vant kamper hvor han ble utspilt i perioder, andre slo ut favorittene, han fikk et heldig regnavbrudd i semifinalen og i finalen klarte han å klore seg tilbake etter at Medvedev spilte sinnssyk tennis i de to første settene. Og Chang i 1989 var enda mer spektakulært – det er noe med årene som slutter på 9 og French Open…

   Jeg tror ikke Federer kommer til å se det an mot Söderling, han vil gi maksimalt fra starten, og prøve å gjøre kampen lengst mulig dersom Söderling går ut i hundre. Federer har mer rutine i finaler og femsettere, og vil prøve å gi Söderling sjansen til å tenke over anledningen.

   1. Ja, det ligner faktisk en del. Medvedev virket helt ustoppelig det året og slo jo blant annet Kuerten på veien (akkurat som Söderling slo Nadal i år). Hadde vært kjempegøy med en fem-setter i finalen i år også. Lenge siden det har vært ordentlig spennende i en FO-finale. Man må vel tilbake til 2004 for å finne sist gang det var spennende, da Gaudio mirakuløst kom tilbake mot storfavoritten Coria.

 2. Først of fremst veldig morsomt med en svenske i finalen. Hadde fått god avkasting om jeg hadde satt penger på det før turnerigen. Kampen er helt åpen, jeg tør heller ikke tippe noe i denne, selvom magefølelsen sier Federer. For vedkomne blir de nærmest en nesten en vinn-vinn situasjon; enten slår Söderling og svensk tennis til med sensasjonell finaleseier eller så tar Federer sin 14.-grad slam og vinner for første gang i Paris (hvem hadde også satt pengene sine på det før turneringen?) . Spennende og morsom blir det, hele Sverige står nok stille på søndag.

 3. Først og fremst flott at vi fikk to slike semifinaler, da jeg er redd for at finalen blir et antiklimaks av «Federer kjører over fersking på dette nivået» (ala USO i fjor).

  Söderling er NØDT til å bli mer komfortabel på nett for å ta steget opp blant de aller beste. Han presset Gonzalez gjennom hele kampen, men i stedet for å gå frem for og avgjøre ballen valgte han å slå to-tre ekstra slag for å vinne ballen fra grunnlinja. Det holdt riktignok i går, men på en litt dårligere dag ville han ha mistet finaleplassen på den taktikken. Derfor ble jeg gledelig overrasket da han midtveis i det femte settet plutselig bestemte seg for å søke fremover i banen. Okay, vi fikk se at han ikke er en glimrende vollyespiller og han ble passert ved et par anledninger. Men det betalte seg ved at han fikk satt bort flere enkle volleyer og ved at Gonzo feilet på baller han tidligere i kampen kunne safet inn. Etter min mening var det dette byttet av taktikk som avgjorde kampen for Söderling.

  Men Federer er mer bevegelig enn Gonzo, så dette blir tøft. Jeg håper på svensken men håper vel aller mest på en severdig kamp.

Legg igjen en kommentar