En pyses bekjennelser

French OpenNoen ting får kroppen til å riste ukontrollert av skrekk. Sykehus. Grand Slam-finaler med Roger Federer.

Jeg er stor fan av Federer, og er alltid nervøs før kampene hans. I dag kjørte vi hjem fra Kristiansand. Med jevne mellomrom ble jeg grepet av skrekk mens vi passerte Mandal, Lyngdal, Moi, Vikeså, Gjesdal og Sandnes: Hva om Federer ikke klarte det? Han hadde spilt middelmådig i perioder i turneringen, mens Söderling hadde imponert. Federer knakk sammen da han skulle nå nummer 14 i Australia. Skulle det skje igjen?

Vel hjemme ville husets fireåring se Tingeling, og det gikk jeg med på. Kroppen føltes som den hadde inntatt ti kopper espresso, temmelig urolig. Kona mi skrudde på tv-en, som viste en gråtende Federer. Gledestårer. Selv ble jeg mest lettet. Skal se finalen når den går i opptak i kveld. Federer holder ved like en spesiell statistikk: Han taper aldri en Grand Slam-finale, så sant andre enn Nadal er motstander. Det forteller mye om Federer. Og Nadal.

Jeg fikk imidlertid sett Mats Wilanders oppsummering etterpå. Han sier ofte rare ting, synes jeg. Ok, det går til en viss grad an å diskutere om Federers triumf i Paris gjør ham til tidenes beste spiller. Til en viss grad, selv om jeg mener denne seieren avgjør det spørsmålet. Enda merkeligere var Wilanders ord om Nadal. Han mente at grustennisen i denne turneringen viste at Nadal har noe å strekke seg etter, og viste til blant annet Del Potro og Söderlings spill. At de har tatt tennisen til et nytt nivå, og at de kommer til å bli farlige framover.

Nadal har tapt én gang i Paris på fem turneringer. Ett tap mot Söderling, i en kamp hvor Nadal ikke var 100 prosent fysisk, er ingen katastrofe. Både Söderling, Del Potro og andre hardtslående høye menn skal spille veldig nøyaktig tennis for å slå Nadal jevnlig.

Ting snur seg fort. Hvis noen før denne sesongen hadde sagt at Nadal og Federer ville ta de to første Grand Slam-titlene, ville ingen reagert på det. Hvis noen hadde sagt at Nadal ville ta Australia og Federer Frankrike, ville det gitt atskillig høyere odds. Etter hardcourtsesongen i USA sluttet i vår, så Federer ut til å være ute av det. Så tapte han mot Wawrinka på grus og virket som en enda mer usannsynlig vinnerkandidat i Paris. Så vant han Madrid, og satte en stopper for Nadals seiersrekke på grus, samtidig som Nadal virket en smule sliten, og på toppen av dette tapte mot Söderling i Paris, etter å ha slått han 6-1, 6-0 noen uker tidligere.

Ting snur seg fort. Murray og Djokovic viste lovende takter i grusturneringene før French Open, men var aldri i nærheten av å ta tittelen. Og nå: Nadal har trukket seg fra Queens. Dersom han ikke klarer å spille Wimbledon, mister han mange rankingpoeng. Men er det begynnelsen på slutten for Nadal? Selvsagt ikke.

Federer har nå vunnet to av de tre siste Grand Slam-turneringene, og dersom det er dette som kalles nedtur i karrieren, tror jeg det er mange som misunner ham den. Nå har han vunnet i Paris, og alt som kommer etter dette er rein bonus. Federer kommer til å spille med atskillig lavere skuldre enn de siste 2-3 årene, tipper jeg. I så fall er det bare å glede seg.

Lenker:
Sports Illustrated – Jon Wertheim
BBC, kamprapport
Rolandgarros.com
About.com – kampanalyse

15 kommentarer

 1. Fabelaktig Federer i dag. Spesielt tie-breaket – servingen der er noe av det råeste jeg har sett. Morsom statistikk: Federer har gjennom fire grusturneringer tatt flere rankingpoeng enn Nadal har greid på fem turneringsdeltagelser. Federer er årets gruskonge.

  1. Så et redigert opptak på Eurosport nå nettopp. Nøkkelen var tie-breaket hvor Federer var overlegen, og at han brøt Söderling direkte i begynnelsen av tredje sett. Så sørget han for å holde serve resten av kampen, og det var det. Sterkt å slå 16 ess i tre sett på våt grus, og aldri bli brutt. Hvis han server like godt i Wimbledon, er det vanskelig å se hvem som skal slå ham.

 2. Jeg var meget skeptisk før FO, men tror han tar tilbake Wimbledon nå. Da feier han også enhver tvil om hvem som er tidenes beste spiller til side, spør du meg. Kan noen huske å ha sett en spiller vinne et tie-break 7-1 hvor de har servet ess på samtlige av sine fire server tidligere? Synes første sett, og egentlig kampen under ett, kanskje er det beste jeg har sett Federer så langt i år.

 3. Jeg var nervøs i dag. Jeg ville så gjerne se Federer løfte trofeet og se gledestårene hans mens han holdt tale etter sin 14. GS-tittel og aller første FO-tittel. Og heldigvis var det slik det skulle gå!

  Det er mange grunner til at jeg ønsket Rogers triumf på Roland Garros. Først og fremst er det fordi jeg elsker tennisen han spiller og fordi han er en gjennomført idrettsmann med gode holdninger. Men også fordi Federer har slitt den siste tiden. Det virker nesten som om han har slitt med andre ting enn selve tennisen. Hans to kollapser mot Djokovic i Miami og Roma er de mest bemerkelsesverdige øyeblikkene den siste tiden. Fra start av virket Federer bedre enn Djokovic i begge kampene, men plutselig skar alt seg. Kanskje kan alt maset om 14 GS’er og GOAT ha virket litt for mye inn på Roger? I privatlivet virker jo alt å være i sin skjønneste orden, så jeg har ingen bedre forklaring. Uansett tror jeg denne seieren var utrolig bra for Nadal-Federer-rivaleriet og for Federers videre tenniskarriere rett og slett. Jeg vet rett og slett ikke om Federer hadde fortsatt å spille dersom han ikke hadde vunnet en GS i løpet av 2009. At det skjer på Roland Garros må jo være et drømmescenario for ham.

  Federer spilte rå tennis i dag. Han spilte definitivt sin beste kamp i turneringen i finalen. Han var bunnsolid bak serve og spilte veldig smart mot en Robin som kanskje var noe under pari. I starten av kampen leste han Söderlings serve vanvittig bra og var mye mer aggressiv i returspillet enn mot Del Potro i hele kampen.

  Årets Wimbledon blir mer spennende enn noensinne. Nadal virker mer rusten enn på lenge, og Federer er proppfull av selvtillit. Og jeg har for første gang billett til turneringen 🙂 Dog ikke til centrecourten, men court 1 mandag i andre uke. Håper på godt vær!

  1. Merker at jeg ble veldig misunnelig nå. Hvordan fikk du tak i billetter til Wimbledon?

   Jeg husker i 1999, da Sampras vant sin 12 slam, og dermed tangerte Emersons rekord. Det virker som det løftet en bør fra skuldrene hans, og Sampras spilte karrierens beste tennis den sommeren. Dessverre ble han skadet før US Open, en turnering han ganske sikkert ville vunnet. Jeg tror vi kommer til å se noe lignende fra Federer.

   Jeg tror fortsatt at Nadal også kommer til å nå minst 10 GS-titler. Han er ung fortsatt, og er vanskelig å slå. Så lenge Nadal har gnisten, er han en trussel på alle dekker.

   Så hele kveldens Game, set & Mats i reprise, hvor Wilander mente dette var tidenes beste French Open (hvordan kan man si det, med en så svak damefinale?) og at Söderling og Del Potro hadde tatt tennisen til et nytt, høyere nivå, som Nadal må strekke seg etter. Latterlig påstand.

   1. Hehe, jeg tror kanskje ikke jeg skal skrike ut her hvordan jeg skaffet billett. Men jeg kan godt sende deg en mail 🙂 Blir min første live tennisopplevelse på profesjonelt nivå.

    Håper Federer får en Sampras-boost. Det hadde vært veldig moro. Enig i at Wilanders påstand om «den nye tennisen» var helt bak mål. Men jeg har sett at Nadal den siste tiden har spilt i overkant defensivt. Tror det har mer med Nadal å gjøre enn Söderling og Del Potro.

    1. Det er uansett ikke aktuelt for meg å reise til Wimbledon i år eller neste år (pga familie og økonomi), men kanskje seinere en gang.

     Hvis nivået og helsa til Nadal holder, tror jeg han har potensiale til tre-fire nye FO-titler.

 4. Federer fortjente dette. En stor lettelse, både for hovedpersonen selv og alle som håpet å se Federer løftet trofeet i Paris. Nå kan spille i ro resten av karrieren. Likevel synd Söderling ikke fikk ut potensiale sitt i like stor grad i finalen. Federer var flink til gjøre han dårlig. Sveitseren hadde også marginene og publikum på sin side, og viste fram til gagns hvilken klassespiller han er. Servingen taler for seg, og han sender ut en solid varsku før Wimbeldon.

  All honør til Robin i årets FO, det har vært en fornøyelse å se en «local lad» så langt i GS. Spesielt morsomt for svensk tennis i en forholdvis laber periode. En kjapp titt innom exspressen.se dagene før finalen, bekrefter interressen der i gården for tiden. Jeg tror han kan følge opp med en godt resultat i London også.

  Petter: God tur til England. Forventer et lite skriv her inne etterhvert 🙂

 5. Når det gjelder Wilander og hans såkalte ekspertstudio, så er jeg helt enig i at enkelte utspill fra den kanten bommer på mål med klar god margin. Som det sistnevnte her. Det hele virker litt påtatt og lite velresonnerende.

  Godt er det at NRK med Jan Frode Andersen tar seg av denne virksomheten framover. To uker med Mats er nok, føler jeg.

 6. Er det? Jan Frode Andersen har jeg fint lite til overs for, ville heller hatt Mats da. Heldigvis er nrks nett-dekning av Wimbledon så fabelaktig at man kan få bbc-kommentarer ved å se banene der.

 7. Ingen tvil om at beste spiller vant, nei. Jeg fikk ikke med meg Wilanders kommentarer, men Söderling og Del Potro har i det minste vist at Nadal ikke kan regne med å vinne komfortabelt på grus mot alle andre enn Federer og Djokovic.

  Det er vanskelig å sammenlikne ulike utgaver av turneringer, men det er udiskuterbart at Federer spilte en veldig bra turnering. Likevel var han nære på å bli utslått to ganger før finalen. Sånn sett kan man være enig med Wilander i at FO anno 2009 holdt høy klasse.

  Murray gjorde det vel som forventet, gitt hans resultater i de foregående turneringene. Hvis han nå kvikner til igjen med nytt underlag, Djokovic rister av seg skuffelsen, Söderling og Del Potro fortsetter der de slapp, og Tsonga holder seg skadefri: da ser de neste månedene langt mer spennende ut enn hva tilfellet var for bare kort tid siden.

  Queens starter i dag med Murray og Roddick seedet på topp. Eurosport sender. Federer og Djokovic spiller i Halle.

 8. Virket som rutinen til Federer i stor grad var utslagsgivende for kampen. Søderling var tydelig nervøs og preget av stundens alvor, syns han aldri riktig kom ut av dette, noe som påvirket spillet sterkt. Hadde forventet en jevnere og mer spennende kamp. Uansett morsomt for Sverige, som for øvrig vant guttenes juniorturnering med Daniel Berta. Dette kan bety en etterlengtet opptur for Sverige igjen.

  Syns det blir ekstra moro med Wimbledon nå. Får håpe Nadal rekker å få spilt seg inn og blir klar for turneringen. Tipper Federer er sugen på en skikkelig revansje.

 9. Dette var en finale uten spenning. Spenningen var hvor store sifre Federer ville vinne med. Dernest øyeblikket da Jimmy Jumpers stormet banen med Barcelona-flagg. Resten av finalen var en tankestrek. Alle visste hvor det bar. Tie-breaket var et utropstegn – inntil Federer avgjorde det hele. Da ble crescendoet nådd.

  Jeg hadde aldri trodd Federer skulle vinne i Paris. Nå er han åpenbart tidenes beste tennisspiller. Trofeet har ridd han som en mare i alle år. Det er fortjent at han endelig lykkes. At det er mot Søderling gjør ingenting. Når du er i tre finaler på rad kan selv ikke neandertalmannen mene det er ufortjent.

  Tendensen har også vært at avstanden mellom Nadal og Federer er mindre. Det må det nødvendigvis være etter fjoråret. Federer slo han i forkant av turneringen, og Nadal har vist svakhetstegn. Men Federer og andre har åpenbart funnet flere mottrekk, sikkert i kombinasjon med litt slitajse i spillet fra Nadal. Likevel kan det neppe tolkes som et varsku om å abdisere. Men med skader og jevn nedgang i spillet skal han være påpasselig. Det er ikke noe automatikk i at Nadal skal fortsette der han var i fjor.

  For Federer er i alle fall en stor bør borte. Det kan gjøre han enda farligere.

  Synd at Søderling virket så preget allerede fra første ball. Det er ikke nevneverdig rart. Selv Norman må ha trodd før turneringen at en Roland Garros-finale er å være i tennisens galehus.

  Søderling har uansett gjort en kjempeturnering, og jeg er overbevist om at temaet rundt han kan gjøre han til en stabil topp 10-spiller, ikke minst i samarbeid med Magnus Norman himself.

Legg igjen en kommentar