Alt handler om Federer nå

French OpenJeg fulgte for lite med på tennis til å huske hvordan reaksjonene var da Pete Sampras overraskende tapte mot Richard Krajicek i Wimbledons fjerde runde i 1996. Ble det ansett som slutten på Sampras-æraen? Han hadde på det tidspunktet tre Wimbledon-titler på rad.

Vi vet hvordan det gikk videre: Sampras kom tilbake og vant i 1997, i det som han beskriver som sin beste tennis. Og han vant igjen i 98, 99 og 2000. Sju titler på åtte år.

Nadal er ute av French Open, men jeg tror fort han kan komme tilbake og gjøre noe lignende som Sampras. Nadal møtte Söderling, en spiller som satset stort og spilte perfekt. Sampras møtte Krajicek, som servet fantastisk og spilte bedre backhand enn han noen gang har gjort.

federer
Roger Federer varmer opp, French Open 2000. Jeg var eneste tilskuer.

Alt peker mot Federer nå. Ser vi på de innbyrdes statistikkene mellom Federer og resten av spillerne, er det bare Murray som har godt tak på Federer. Og jeg tror faktisk Murray har en sjanse mot Federer på grus, fordi Federers stil passer ham så godt. Federer har ikke hatt problemer mot Haas på årevis, men trengte likevel fem sett i dag. Det er nødt å være nerver i bildet. Jeg vet ikke hvordan dagens resultat skal tolkes: Har Federer spilt av seg nervene før neste kamp, eller kommer han til å være frynsete helt til det siste?

Federer er tre kamper unna pokalen. Den første går mot Gael Monfils, og jeg tror det kan bli det største hinderet på veien. Monfils er ung og spiller på hjemmebane, og som Tsonga liker han forventningene fra franskmennene. Monfils har bare tapt ett sett så langt i turneringen, men motstanden har ikke vært all verden.

Jeg tror mye avhenger av åpningen i kampen mot Federer. Monfils kan bli utålmodig, og er temmelig uryddig i stilen, og jeg kan ikke se for meg at han kan slå Federer i fem sett. Det må i så fall være om han spiller sin livs kamp og vinner i tre, og får Federer sur og nervøs.

Dersom Federer slår Monfils, venter Del Potro eller Robredo. Federer er 8-0 mot Robredo (inkludert tre kamper på grus) og 5-0 mot Del Potro (senest på grus i Madrid). Slår Federer Robredo/Del Potro, er det tid for finale igjen. Federer vet at han må vinne i år, ellers er det for sent.

På en måte tror jeg denne turneringen vil ta en del av gnisten ut av Federers karriere, uansett hvordan det går. Vinner han, har han tangert Sampras sine 14 GS-titler, han har vunnet alle de fire store, og hva mer må han bevise for å befeste sin posisjon som tidenes beste? Taper han, vet han med seg selv at en like god sjanse neppe kommer igjen, med Nadal og Djokovic ute av dansen. Hvordan skal han reise seg fra det?

11 kommentarer

 1. Hvis han vinner har han ikke mer å bevise, kanskje, men jeg tror han vil bli avslappet og spille god tennis i noen år til fordi han liker det, og kanskje plukke opp en slam eller to. Ville nok blitt mye mindre forknytt da.’Gnist’, tja, ville vel bli møtt med enda større jubel rundtom enn før. Hvis han vinner. Helt umulig å si akkurat nå.

  (Selv om alt handler om Federer, trivelig å se at den med mest vilje og best attitude vant åttendelsen mellom Cirstea og Jankovic i dag. Den unge rumenske spilte godt, og siste sett var intenst med lange vekslinger mot slutten: http://www.youtube.com/watch?v=VdPenjzs1bY&fmt=18 )

 2. Må si at det er moro med Roland Garros om dagen 🙂 Midt oppe i alle Masters-turneringene har jeg savnet Grand Slam-følelsen. Den er virkelig spesiell, og kan ikke sammenlignes med mye annet i idrettsverden. Og spesielt morsomt er det at turneringen er mindre forutsigbar enn den har vært de siste årene. Nadal taper og Federer greier seg med et nødskrik i FJERDE runde!

  Haas spilte, og ikke minst servet, vanvittig bra i de to første settene. Federer var helt ute fra grunnlinjen, og Haas produserte vinner etter vinner. Den eneste grunnen til at Federer ikke tapte de to første settene med styggere sifre, var serven hans. Det tredje settet dreide seg stort sett om det samme, og Federer så ikke ut til å heve nivået sitt spesielt mye. Jeg følte meg nokså trygg på at Federer skulle tape. Men så drar han frem en forehand på breakball imot og bryter istedet Haas i neste game.

  Det tredje settet var helt avgjørende. I fjerde og femte sett ser vi Federer i cruise-kontroll og en atskillig mer nervøs Haas ute på banen. Det er egentlig bare en spiller på banen fra midtveis i fjerde sett og inn.

  Egentlig minnet kampen meg ganske mye om den han spilte mot Berdych i Australian Open. Berdych spilte sykt bra i de to første settene. Federer greide å snu det så vidt mot slutten av tredje sett – deretter var det full kontroll i fjerde og femte sett. Forskjellen er vel at jeg synes Roger spilte vesentlig bedre i Australia enn det han gjør nå i Paris. Vi får håpe at han kan vise mer av storspillet i kvartfinalen mot Monfils. Det blir en tøff batalje.

  Tror fortsatt ikke at Roger vil vinne dette, men det hadde vært gøy om han kunne klare det. Jeg unner han absolutt det etter tre strake finaletap i Paris.

 3. Det har vært en fantastisk turnering til nå. Selvsagt hadde det vært gøy om Federer endelig klarte det i Paris, men jeg liker best når noen nye vinner. De som er igjen nå er nok sultne som bare det og ser på dette som sin beste mulighet på lenge. Personlig håper jeg mest på Gonzalez, men det skal vel holde hardt.

  På damesiden var Cirstea veldig frisk i går. Hun har sjarmen som kan gjøre henne til en stjerne.

 4. Azarenka spiller så sinnsyk tennis nå at jeg ikke tror det jeg ser. EN upresset feil i første sett, vinkler, dropshots, kraft, touch. Perfekt, ikke noe annet å si. Jeg spådde at hun skulle ta en slam i år, men allerede…

  1. Jeg burde vel ikke jinxet henne. De to neste, tette, settene, gikk i Safinas favør. Tette fordi det gikk til deuce i nesten alle Safinas servegame. Synd, for Azarenka har spillet til å ta toppen. Det tror jeg dog hun gjør i løpet av de mange årene foran henne.

  1. Imponerende. Stilig at Söderling plutselig får sitt gjennombrudd. Han er jo ikke helt ung lenger, og alltid vært ansett bedre på raske dekker. Men på grusen får han jo tid til å lade kanonen. Akkurat nå leder Gonzalez 2-1 i sett mot Murray, og vinneren av den kampen møter Söderling i semifinalen. Klar fordel for Söderling, og jeg tror ikke han er redd for noen nå. Så langt har han slått Ferrer, Nadal og Davydenko.

   Dette er fantastisk for svensk tennis, som ikke er det helt store om dagen. Og tenk så kult om Söderling vinner – særlig for treneren Magnus Norman, som tapte finalen i FO for ni år siden.

 5. Fikk dessverre ikke sett Söderling-Davydenko i dag, men resultatet taler jo for seg selv. Ekstremt imponerende! Jeg holdt virkelig Davydenko som favoritt i det oppgjøret. Dette kan vel tyde på at Nadal virkelig møtte en formspiller i Söderling.

  Jeg så Gonzo-Murray, og det var virkelig fortjent at Gonzo vant. Det var egentlig aldri heller noen tvil. Murray spiller alt for defensivt til å hevde seg på grusen. Møter han en god og stabil grusspiller, er han i trøbbel. Det var akkurat det som skjedde i dag. Gonzalez styrte det meste med sin forehand. Når han også returnerte veldig godt og leste Murrays serve godt, var aldri Murray noen stor trussel. I Cilic-kampen var det stort sett serven som ga Murray det store overtaket, og Cilic er svakere i returspillet enn Gonzo.

  Morgendagen blir spennende. Jeg tror Del Potro slår Robredo, men jeg har sett for lite av Robredo i turneringen til å være sikker på dette. Så litt av kampen hans mot Kohlshreiber og da virket han veldig komfortabel. Jeg er litt mer usikker på om Del Potros kraft vil bli litt for mye for ham. Del Potro har en kraftigere tennis enn Kohlshreiber, både fra forehand og backhand-siden.

  Federer mot Monfils blir, som Åsmund sier, helt åpen. Men jeg synes ofte at Federer er veldig flink til å spille mot høye spillere – spillere som har stor rekkevidde, men som har mer å flytte på og vanskeligere for å tverrvende. Federer må spille klokt og behersket i denne kampen. Monfils er flink til å nøytralisere motstanders høye tempo. Federer må la han smake sin egen medisin istedenfor å trykke på for mye. Det er lett å bli frustrert når du spiller mot Monfils. Det gjelder å beholde roen og variere spillet. Og som vanlig – Federer må serve godt.

  Jeg har tro på at Federer vinner mot Monfils, men jeg er absolutt ikke sikker.

Legg igjen en kommentar