Federer tapte

ATPJeg fikk ikke sett Djokovics seier mot Federer, 4-6, 6-3, 6-3. Federer hadde et break i begynnelsen av andre og tredje sett, men tapte begge. Det hadde aldri skjedd for to-tre år siden.

Det er blitt et mønster i Federers kamper, at han tar en tidlig ledelse uten å klare å ro kampene i land. Et regnavbrutt var tydligvis skillelinjen for Federers dårlige spill i dette oppgjøret, dersom jeg skal tro BBC.

(Det er en viss debatt om kampen på forrige artikkel allerede.)

Oppdatert: Vi kan se på de fem kampene Federer har tapt i 2009. Det er et visst mønster her:

Motstander Sted Dekke Runde Settsifre
Murray Qatar HC Semifinale 7-6, 2-6, 2-6
Nadal Australian Open HC Finale 5-7, 6-3, 6-7, 6-3, 2-6
Murray Indian Wells HC Semifinale 3-6, 6-4, 1-6
Djokovic Miami HC Semifinale 6-3, 2-6, 3-6
Wawrinka Monte Carlo Grus 1/8-finale 4-6, 5-7
Djokovic Roma Grus Semifinale 6-4, 3-6, 3-6

– Med unntak av kampen mot Wawrinka, har Federer bare tapt for Murray/Nadal/Djokovic.
– Med unntak av kampen mot Wawrinka, har alle Federers tap vært kamper som har gått «hele distansen», tre sett eller fem sett.
– Federer har bare nådd én finale i 2009.
– I tre av de fire tapene mot Murray og Djokovic har Federer tatt første sett, for så å tape de to neste med stor margin. Federer klarer ikke lenger å presse settene til tie-breaks.

9 kommentarer

 1. Kampen minner veldig om oppgjøret de hadde i Miami, bortsett fra at kvaliteten på spillet var en del bedre. Federer var best i starten og så ut og til å ha brukbar kontroll. Så begynner feilene å forplante seg. Det var et regnavbrudd som nok så ut til å bryte opp Federers spill ytterligere. Men alt i alt må det jo være mentale ting som gjør at Federer ikke klarer å vinne disse oppgjørene lenger. Jeg lurer fælt på hva problemet hans er.

  Når skal Federer begynne å slå trioen Djokovic, Murray og Nadal? Han vil jo aldri vinne noe mer av betydning så lenge han ikke greier dette. Federer har altså ikke vunnet en Masters-turnering siden Cincinnati i 2007. Jeg husker den turneringen meget godt. Federer spilte elendig, men greide likevel å vinne turneringen mot en enda mer elendig Blake i finalen. Det var vel siste gang spillerne fryktet Roger. Etter AO 2008 har det gått kun én vei for ham, og jeg tror også at US Open var et lykketreff som neppe skjer igjen med det første.

  1. Fint at flere her inne ikke tar det for gitt at Federer kommer til å vinne flere GS-titler 🙂

   Nadal slo oppskriftsmessig Gonzalez i den andre semien. Mulig dette er en subjektiv fortolkning, men det virket på meg som at Nadal holdt bedre lengde på slagene i denne kampen enn hva han vanligvis gjør. Og det nøytraliserte Gonzalezs forehand som forøvrig drepte Monaco i kvartfinalen. Gonzalezs utklassing av Nadal i AO07 var nok en «once in a lifetime»-kamp fra chileneren, men jeg synes likevel at han jevnt over er en av de mest underholdende spillerne på touren.

   Finalen i morgen blir reprise fra Monte Carlo. Den kampen var jo jevn, og da grusen i Roma går for å være raskere kan vi jo håpe at denne finalen blir enda jevnere.

   1. Federer kan vinne flere GS-titler. Men han trenger mer flaks enn før for å klare det. Foreløpig ser han ut til å ha god kontroll på de antatt svakere spillerne i GS-sammenheng. Han sliter jo kraftig med Nadal/Djokovic/Murray, men det er ikke gitt at alle de tre kommer til å være skadefrie og i form i enhver GS-turnering. Sampras hadde jo en del flaks med trekninger og slikt i sine siste GS-triumfer (sjekk motstanderlisten i f.eks Wimbledon 2000 og US Open 2002), og Federer trenger også slike gaver fra tennisgudene. Og fortsatt er han bare 27 år, og jeg tror han kan holde seg i topp ti i tre-fire år til, hvis motivasjonen er der.

    Nadal kommer til å slå Djokovic i strake sett.

 2. Det er litt som Safin sa. Disse yngre guttene er raskere, sterkere og ikke minst så vil de mer.

  Kan nesten ikke se at Federer skal komme tilbake helt i toppen samme hvor talentfull han er. Tidligere har jeg trodd han fortsatt kunne yppe seg i de store turneringene, men når jeg ser hvor «lett» han gir opp blir det ikke mange finaler fremover tror jeg.

 3. Joda, men på sikt tror jeg ikke han klarer å skru av og på slik han har klart til nå i de store turneringene. Men som du sier, wimbledon og u.s open vil fortelle mye om hva Federer kan prestere i fremtiden. Jeg tror ikke han kommer til finalen i noen av de turneringene i år. Tror både Murray og Djokovic har nummeret hans nå samme hvor de møtes.

  1. Både Murray og Djokovic kan miste konsentrasjonen og tape tidlig i en GS-turnering, tror jeg. Nadal virker ute av stand til å gjøre det. Nadal blir Federers største hinder på veien mot flere GS-titler, tror jeg.

Legg igjen en kommentar