Spillerne som formet tennisen

About.com har en ganske bra tennisseksjon. For noen dager siden kom artikkelen The players who made today’s tennis. Før vi går til navnene, kan det være greit å finne ut hva som er today´s tennis. Jeg vil koke det ned til tohåndsbackhander og grunnlinjespill, mot mer enhåndsbackhander og nettspill fram til ca 1975. For å si det veldig enkelt.

I artikkelen trekkes fire spillere fram som sterke påvirkningskrefter: Rod Laver (toppspinn, allsisdighet), Ivan Lendl (treningsviljen), Martina Navratilova (treningsviljen) og Chris Evert (tohåndsbackhand).

Sånne kåringer innbyr til debatt. Jeg savner Boris Becker, som for alvor viste hvor langt du kommer med en god serve. Becker var god til mye, men det er serven hans som blir husket. Eller hva med Connors, som brakte inn en ny aggressivitet i servereturene?

Jeg er litt skeptisk til å inkludere Navratilova og Lendl på grunn av treningsdisiplinen deres. I alle idretter har de beste trent mer og mer, og det ville skjedd også uten Lendl og Navratilova. Men de skal ha mye av æren for dagens østeuropeiske tennisboom, mener jeg. Lendl blir holdt fram som et eksempel på en spiller som gjorde det godt selv med begrenset talent, men at About.com nevner Kafelnikov som en spiller i denne sjangeren, er for meg et mysterium. Man kan si mye om Kafelnikov, men han var et stort balltalent.

På damesiden ville jeg kanskje inkludert Williams-søstrene, for de brakte en ny råskap inn i tennisen, og de erobret verden selv med et dårlig utgangspunkt.

Det morsomme med tennishistorien er at spillestilen til de beste ofte er helt unik, og lar seg vanskelig kopiere. Hvor mange har spilt som McEnroe, Nadal, Graf eller Seles?

Det som ikke nevnes i artikkelen, er at teknologien minst like mye som spillerne påvirker måten tennis spilles på. Dagens strenger og racketer gir spillerne større trygghet i returspillet og grunnlinjeslagene enn for bare få år siden. Det i seg selv har bidratt til å drive serve- og volleyspillerne ut av tennisen, selv om Sampras sopte inn Grand Slam-titler på den måten aldri så mye.

Nok babling. Hva mener dere?

Jeg tar med en film. Denne kampen kan ses som et vannskille i tennishistorien. Den gamle gentleman Rosewall møter den nye tid i form av en ung og sulten Jimmy Connors i finalen av US Open 1974, og taper 6-1, 6-0, 6-1.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=v7jkeZ0kNq8]

2 kommentarer

 1. Interessant artikkel.
  Nå understrekes det at det i tillegg til de fire nevnte også er mange andre som sterkt har influert dagens tennis, så artikkelforfatteren har ikke nødvendigvis glemt de som ikke er nevnt.

  En jeg ville ha nevnt tidlig er Borg som kan sies å ha banet vei for dagens dominerende spillestil: topspinn fra grunnlinjen, selv på raske underlag, og bevegelighet til å løpe opp nær sagt alt.

  Grunnen til at storservere som Becker (eller Pancho Gonzales for den saks skyld) ikke nevnes virker rimelig med tanke på at en dominerende serve ikke kan sies å være like typisk i dag som for f.eks ti år siden. Det samme resonnementet kan brukes på serve og volley m/f.eks Jack Kramer.

  Og jeg tolker ikke artikkelforfatteren dit hen at Kafelnikov puttes i båsen «lite talentfull spiller», men heller en som virkelig forsto nytten av å være godt trent.

  Rosewall-Connors klippet er jo et godt eksempel på et generasjonsskifte i tennisen. En av mine favoritter er challengermatchen (hvorfor arrangeres ikke slikt lengre…) mellom Connors og Laver fra 1975 som faktisk var ganske jevn:
  http://www.youtube.com/watch?v=SptdffCeVmM&feature=related

  1. Her er sitatet om Kafelnikov i sin helhet:
   «Lacking a full range of talents, Lendl had to grind out his victories, but he showed the tennis world that extreme fitness can pay off, and many successors, such as Michael Chang, Thomas Muster, Jim Courier, and Yevgeny Kafelnikov, have benefited from his example.»

   Chang, Muster og Courier var arbeidsmenn med begrenset talent, og det blir feil å putte Kafelnikov i den sekken, mener jeg. Var Kafelnikov et tilfelle av «extreme fitness»? Det er i alle fall ikke det første jeg forbinder med russeren.

Legg igjen en kommentar