Reprise 40 år etter?

I 1969 vant Rod Laver alle de fire Grand Slam-turneringene. Jeg tror Rafael Nadal kan gjøre det samme i 2009.

Han vant Australian Open i dag. Han er tittelforsvarer i de to neste (French Open og Wimbledon). Den siste er US Open, som spilles på hardcourt. Også på det underlaget er han verdens beste akkurat nå.

Jeg trodde det skulle bli umulig for Nadal å overgå 2008, men nå ser jeg ingen grunn til at 2009 skal bli dårligere. Nå er han tittelforsvarer i tre av fire Grand Slam-turneringer. Nadals største styrke er hodet. Hvor mange ganger har Nadal blitt lammet av nerver i avgjørende kamper? Jeg kommer ikke på noen. Hvor ofte gjør Nadal desperate ting for å redde seg ut? Jeg kommer ikke på noen. Og hvis han gjør noe litt på siden av det forventede, er det alltid vellykket. Nadals hode er fantastisk.

Hvor mange Grand Slam-titler kan Nadal ta? Jeg anså det lenge umulig at han kunne nå Federers antall, men slik som Nadal har sopt inn titler de siste årene, er det slett ikke umulig.

20 kommentarer

 1. Tviler på om Nadal vinner alle grand slams i år, men han har selvsagt en mulighet. Jeg tror dog det blir veldig vanskelig for han å gjenta suksessen i wimbledon. Der blir Murray, Federer og kanskje Djokovic farlige.

  Men jeg tror nok Nadal klarer å vinne alle 4 grand slams før Federer. Tror han vinner us open før Federer vinner french open.

  Uansett, nok en herlig kamp i dag. Vi er heldige som har disse gigantene som gir oss denne drømmetennisen. Nadal er bare råsterk psykisk så vel som fysisk. Federer virker å ha overtaket på de fleste mentalt, men Nadal virker om mulig et lite hakk skarpere på det punktet.

  Federer kan nok ikke tro han tapte denne kampen. En bitte liten glipp så er Nadal der og straffer han. Stor idrett!

  1. Federer kommer ikke til å vinne French Open. Nadal kommer til å vinne US Open. Han kunne gjort det allerede i fjor, dersom ikke Murray hadde slått ham i semifinalen. Federer har et massivt kompleks overfor Nadal.

 2. Selv om Federer i korte perioder blåser Nadal av banen, virker det som Nadal alltid henter det inn igjen. Federer må nærmest spille perfekt hele tiden for å slå Nadal, og det klarer selv ikke han i en lang kamp. Det er lett å se at Federer er frustrert over Nadals nærmest overnaturlige sterke psyke.

  Jeg tror heller ikke Federer vinner i Paris. Det eneste må være hvis Nadal skulle være skadet, eller tape mot en annen gruskonge fra Spania eller noe i den dur. Men Nadal vinner 10 av 10 oppgjør mot Federer på grus så lenge det er over 5 sett.

  Det hadde forresten vært litt av en historie hvis Federer skulle vinne i Paris med Nadal skadet. Det ville jo nesten være som om det ikke talte. Når det er sagt tviler jeg på om Federer kunne vunnet i Paris selv uten Nadal. Han har jo vært i et par finaler, men tviler på om han klarer å psyke seg opp til lange, tøffe gruskamper år etter år.

 3. Federer hadde jo mest sannsynlig hatt 3 eller kanskje til og med 4 French Open-titler om det ikke hadde vært for Nadal. Liten tvil om at Federer er verdens nest beste grusspiller. Men nå er jo Nadal også en all-rounder. Kan han vinne US Open? Tja, litt tøffere underlag for han, men det er fullt mulig.

  Må være tungt for Roger dette. Vi får se hvordan det slår ut. Enten er dette starten på den virkelige nedgangen for Federer eller så ser vi han sterkere enn noensinne videre. Jeg tror dette var det tyngste tapet hans noen gang.

  Alt i alt en bra men noe ujevn finale. Noen fantastiske poeng men også noen virkelige antiklimaks.

 4. Jeg vedder årslønnen min på at Nadal ikke vinner 4 Grand Slam i år og svært overrasked hvis det blir 3. Nadal kommer heller ikke til å nå Federers GS-seire eller Sampras’, men han kan vinne ca. 3-5 til. Det kommer nye stjerner som kommer til å slå Nadal. Alle venter at Federer kommer tilbake til nummer 1, alle tror Murray kommer til å slå igjennom og vinne en GS i år og alle tror at Djokovic vil vinne flere GS-titler. Da skjønner jeg ikke at Nadal kan vinne flere enn det jeg sa (3-5).

  1. Det spilles fire Grand Slam-turneringer i året. Nadal blir 23 i år. Det er rimelig å tro at han er en toppspiller de neste fem årene, selv om folk hele tiden snakker om at han spiller en krevende fysisk tennis. Nadal har masse GS-turneringer foran seg, og han har vist at han kan vinne på alle dekker, i tillegg til å være uslåelig på grus. At han bare skal vinne 3-5 GS-titler fra nå av, synes jeg er i overkant konservativt.

 5. Federer har kanskje vært verdens nest beste på grus de siste årene, men er ikke sikker på at han er det anno 2009. Tsonga, Monflis og et par andre av disse litt yngre vil true Federer på grus tror jeg.

 6. Det er vanskelig å spekulere i hvor mange slams Nadal kan vinne. Det tyder på at når Nadal spiller på sitt aller beste slår han absolutt alle. Det virker som han har et gir som kun han har for øyeblikket. Derfor kan jeg fint se for meg at han vinner svært mange grand slams, selv om det selvsagt er små marginer i topptennis.

  Men slik Nadal spilte i dag og store deler av fjoråret, vinner han mot Federer, Murray og Djokovic hver gang når det gjelder tror jeg.

 7. Når det gjelder grus så var Federer den nest beste grusspilleren i 2008 – et ellers uvanlig svakt år til han å være. Jeg tror ikke Federer vil skuffe i årets grussesong så sant han holder seg skade/sykdsomsfri. Tsonga er ingen god grusspiller, men Monfils er en veldig god all-rounder som jeg tror vi vil høre mye fra. Han var en veldig dominerende juniorspiller.

  Nadal vil vinne FO hvis han holder seg skadefri, men jeg er ikke sikker på om han vil klare å gjenta Wimbledon-suksessen. Umulig å si hva som vil skje videre. Foreløpig er det umulig å skjønne hvem som skal true ham på grus, men det er jo mange som kan true han på andre underlag dersom de har dagen.

 8. Hei,
  Victor.
  Jeg er litt usikker på lønna di,
  men etter å ha lest innleggene dine, så er den vel ikke så mye å skryte av. Kanskje det er derfor du vil «gi» den bort.
  For min del, var dette en fantastisk finale. Mange av ballvekslingene var enorme.
  Nadal har et psykisk overtak.
  Men dette minner om Borg vs McEnroe.

 9. Ikke vær frekk nå da Odd-Egil. Bare fant på noe for å understreke at Nadal aldri vil vinne ekte Grand Slam og aldri kommer til å passere Federers/Sampras’ GS-rekorder. Det er jeg sikker på.

  1. Nadal har seks nå, er 22 år gammel. La oss si at han vinner French Open tre ganger til. Det er fullt realistisk. Og at han drar inn 3-4 andre slams også. Jeg spår 13 til Nadal. Ser ikke noen i neste generasjon som utgjør noen trussel mot ham, og han er helt på høyde med Federer, Murray og Djokovic på raske dekker. Federer er vanskelig å spå. Neppe mer enn 15, tror jeg.

 10. Jeg tror Federer fikk seg en mental knekk i French Open i fjor som vil vedvare. Han spilte veldig bra men Nadal knuste han når det gjaldt som mest. Det tror jeg fikk Federer til å innse at han aldri vinner i Paris så lenge Nadal er med, og da tror jeg også han får det vanskelig på grusen selv mot spillere som ikke er like gode som Nadal.

  Federer spiller ikke for å bli nummer to, men på grus tror jeg han har innsett at det er det beste han kan klare når Rafael også deltar.

  1. Det må være frustrerende for Federer at Nadal ALLTID spiller godt mot sveitseren. Alltid helt opp mot maksimalnivået sitt. Mens Federer ikke klarer det samme, både av mentale og rent spillemessige grunner.

   Men jeg kjøper ikke argumentet som mange bruker, at Federer ikke kan kalles tidenes største fordi han taper mange store kamper mot Nadal. Det er antall Grand Slam-titler som er den viktigste målestokken, ikke den innbyrdes statistikken mot andre. Men jeg synes Federer må nå Sampras sine 14 GS før han kan regnes foran Pete.

 11. Mine tips til antall titler:
  Nadal er fortsatt konge av grusen. Jeg tror Monfils vil kunne utfordre ham i FO, men neppe allerede i år. På hardcourt har Nadal tøffere motstand, og flere spillere har vist at Nadal kan slås på tempo. Verdasco klarte det nesten i semien, Tsonga og Gonzales klarte det enkelt de to foregående år. På gress er det nok bare Federer som kan true Nadal, kanskje med unntak av Roddick hvis han server prikkfritt. 10-11 titler til Nadal totalt.

  Federer har statistikken mot seg. Han blir 28 i år, og da vinner man som regel ikke flere GS. Borg, Mcenroe, Wilander, Becker og Edberg er eksempler på det. Sampras, Agassi og Lendl vant vel 1 eller 2 etter passerte 28, så håp er det jo. Jeg tror Federers beste (og eneste) sjanse er årets Wimbledon, men jeg tror han stopper på 13.

  Jeg er enig med Åsmund i at antall GS-titler er viktig for en kåring av tidenes beste. Men ta f.eks Borg. Han vant 11 GS og la opp som 27-åring. Da var han fortsatt verdens desidert beste grusspiller, og burde hatt gode sjanser på 2-3 FO-titler til om han hadde fortsatt. I tillegg deltok han kun 1 gang i AO som den gangen gikk på gress. Siden han vant 5 ganger på gress i Wimbledon burde han ha kunnet rasket med seg noen AO-titler også om han hadde stilt opp. Et annet interessant tall: Borg vant 11 av 27 GS-turneringer han stilte opp i (41%). Tilsvarende tall for Federer (13 av 39 / 33%), Sampras (14 av 52 / 27%) og Nadal (6 av 20 / 30%).

  Og med fare for at spekulasjonen ender langt ut på vidda: Laver vant også totalt 11 titler hvorav alle 4 i hhv. ’62 og ’69. I årene 63-67 var han proff og deltok ikke i GS. Hvor mange titler kunne han ha fått, og gjør det ham større enn Sampras og Federer?

  1. Agassi er unntaket når det gjelder gamlinger. Han vant fem GS-titler etter fylte 28, så vidt jeg kommer på (FO+US 99, AO 00+01+03). Borg kunne nok vunnet mer, men jeg synes en spiller må bedømmes ut fra hva han faktisk gjorde, ikke etter antall titler i forhold til alder eller spilte turneringer. Og Borg fikk 11 GS-titler. Til hans forsvar (og det gjelder hele den generasjonen) så hadde ikke AO i nærheten av samme presitsje som i dag. Det tok seg opp igjen på midten av 80-tallet.

 12. Jeg mener ikke å være «frekk».

  Nadal er en fantastisk tennisspiller.
  For meg, virker det som han blir bedre og bedre.
  Serven, nettspillet, alt er blitt bedre.
  Federer er mer «elegant», men poweren og trykket Nadal har,
  det ser ut til å slå Roger 3 av 4 ganger.

  Slitasje av kroppen, er vel det som kan stoppe Nadal.
  En ting jeg har lagt merke til under Grand Slam turneringer. Spillerne tar med seg alle håndklene etter kampene. Jeg vet de er ettertraktede suvenirer, men man ser spillere som Ivanovic, alltid kaster noen opp til fansen.
  Sympatisk og rart at ikke flere gjør det. De fleste tjener jo millioner, og kan sikkert «kjøpe» så mange de vil.

Legg igjen en kommentar