En guide til døgnfluene

ATPwtaListen over Grand Slam-finalister inneholder mest kjente navn: Sampras, Federer, Nadal, Lendl, Wilander, Edberg, McEnroe, Lewis, Borg…Lewis??? tenker du mens du blar gjennom listen over tidligere Wimbledon-finalister.

Hvem er Chris Lewis, Wimbledon-finalist i 1983? Og hvem er Martin Verkerk (French Open 2003), MaliVai Washington (Wimbledon 1996) og Andrei Medvedev (French Open 1999)? Her er en oversikt over tapende Grand Slam-finalister som lever svakt i minnene i dag.

Chris Lewis, New Zealand

Claim to fame: Tapte Wimbledon-finalen i 1983 mot John McEnroe (2-6, 2-6, 2-6)
Høyeste ranking: 19
Titler i karrieren: 3
Spillestil: Serve- og volley
Livet etter Wimbledon 1983: Et par brukbare plasseringer her og der, og vant karrierens tredje og siste tittel på hjemmebane Auckland i 1985.

MaliVai Washington, USA

Claim to fame: Tapte Wimbledon-finalen i 1996
Høyeste ranking:
11
Titler i karrieren:
4
Spillestil: Allsidig stil, best fra grunnlinjen
Livet etter Wimbledon 1996: Finalen ble den siste i Washingtons karriere. De siste årene av karrieren var han mye plaget av skader, og la opp i 1999.

Andrei Medvedev, Ukraina

Claim to fame: Tapte French Open-finalen mot Andre Agassi i 1999 (6-1, 6-2, 4-6, 3-6, 4-6). Egentlig er det urettferdig å ta med Medvedev her, for han var blant verdens beste på grus midt på 90-tallet. Men i dag er det få som husker Medvedev.
Høyeste ranking: 4
Titler i karrieren: 11
Spillestil: Kreativ grunnlinjespiller
Livet etter French Open 1999: Etter den overraskende finaleplassen mot Agassi, gikk karrieren rett nedover, og Medvedev la opp i 2001.

Anke Huber, Tyskland

Claim to fame: Tapte Australian Open-finalen mot Monica Seles i 1996 (4-6, 1-6).
Høyeste ranking: 4
Titler i karrieren: 12
Spillestil: Hardtarbeidende grunnlinjespiller med et ekstremt forehandgrep
Livet etter Australian Open 1996: Huber holdt seg nær toppen i årene etter også. Hun vant tre titler i 1996, og den siste i 2000. Hun la opp i 2001, og har nå to barn.

Martin Verkerk, Nederland

Claim to fame: Tapte French Open-finalen 2003 mot Juan Carlos Ferrero (1-6, 3-6, 2-6)
Høyeste ranking: 14
Titler i karrieren: 2
Spillestil: Hard serve, ustabile grunnslag
Livet etter French Open 2003: Vant karrierens andre tittel i Amersfoort i 2004, og mye skadet siden den gang. La opp etter 2008-sesongen.

14 kommentarer

 1. Sjeng Schalken, ja. Lenge siden jeg har tenkt på han. Vet ikke hva som skjedde. Skal prøve å finne ut og skrive en sak om det.

  Du overvurderer nok nerdekunnskapene mine litt. Trengte litt hjelp av Google mm.

 2. Hva med spillere i RG som Berasategui, evt Gaudio (som vant) og Puerta (selv om disse ikke er så lenge siden) i French Open. John Marks kom i finalen i AO finale i 1978, han har ikke egen Wikipedia-artikkel engang :0. I US Open eller Wimbledon har ingen helt ukjente kommet i finale i Open Era.

 3. Berasategui og Gaudio hadde respektable karrierer, synes jeg. Marks høres ut som et detektivarbeid. Hvem er han for en fyr? Mange rare vinnere og finalister i AO i perioden da de beste var lite interessert.

 4. Gaudio har bare totalt 8 titler (færre enn Huber og Medvedev), han kommer ikke til å være kjent for noe annet enn tittelen i Paris 2004.
  Berasategui er det vel få som har hørt om, selv om han vant 14 stk. Jeg trodde de gode kom til Australia på slutten av 70-tallet, men ettersom Marks og John Sadri kom til finale 78 og 79 tviler jeg. Marks forøvrig vant aldri en tittel, og jeg finner ikke en side om ham heller.

 5. Når jeg ser nærmere etter var det flest australiere med og få kjente utlendinger. Egentlig så slo dem ikke mange kjente spillere frem til finalen, så de fortjener ikke så veldig stor oppmerksomhet kanskje?

 6. Det blir mye personlig smak som avgjør om en spiller er en døgnflue eller ikke. Personlig synes jeg ikke Berasategui hører hjemme der. Kanskje Gaudio, men han vant jo tross alt den ene Grand Slam-finalen han spilte. I så fall bør også Iva Majoli med.

 7. De finnes svært få kvinnelige spillere som ikke er kjente som har kommet i GS-finale. Majoli har oppnådd mye mer enn Berasategui og Gaudio. Det er du som bestemmer hvem som er «døgnflue» og ikke.

 8. Ja, det blir selvsagt veldig subjektivt.

  Majoli vant en GS, og det setter henne foran Berasategui. Men jeg lurer på hvorfor du setter Majoli klart foran Gaudio. De vant en GS-turnering hver. Majoli vant 10 titler, Gaudio vant 8. Majoli var best ranket 4, Gaudio 5. Majoli hadde bedre resultater i de andre GS-turneringene, greit nok. Jeg gir Gaudio et par stilpoeng for backhanden.

 9. Jeg overdrev vel litt, men jeg forsvarer meg med at Gaudio var mer ensidig og alle 16 (!) finalene var på grus, mens Majoli vant på hardcourt, grus og teppe. Majoli vant også titler over en periode på 11 år, og Gaudio vant bare fra 2002-2005 før han forsvant helt fra toppen. Jeg konkluderer med at Majoli ikke var en døgnflue som var en BRUKBAR spiller over mange år, og Gaudio en GOD spiller, men bare gjennom fire grussesonger.

Legg igjen en kommentar