The downward spiral

Festning Federer faller fra hverandre bit or bit, i alarmerende fart. Det begynte så smått i Australian Open, hvor han tapte semifinalen mot Djokovic. Så fulgte en miserabel amerikansk hardcourtsesong, før nok en grussesong hvor han ble slått ettertrykkelig i alle kamper av Nadal.

Wimbledon røyk også, og i går tapte han i første runde av Masters-turneringen mot Gilles Simon. Jeg lurer på hvor langt ned Federer skal før han begynner å dominere igjen. Kanskje skjer det aldri. Det er nesten garantert at Nadal tar over førsteplassen i løpet av sommeren/høsten, og det er selvsagt fullt fortjent.

Federer skal i høst spille de to Masters-turneringene før OL, så OL, så US open, Stockholm og ATP-sluttspillet. Jeg så ikke kampen mot Simon, men rapportene forteller om en grinete Federer. Jeg savner Federer fra 2003 og 2004, hvor han spilte ledig, uredd tennis. De siste par årene synes jeg han har spilt mer og mer forknytt, på grensen til konservativt og uten glede.

Sampras sine 14 Grand Slam-titler dingler foran ham som en gulrot, og jeg tror det stresser ham litt. Han trenger også to Wimbledon-titler for å utligne Sampras sine sju der.

Jeg så et par poeng av Roddick-Cilic i dag, og banen var mye raskere enn Wimbledon-dekket. Så jeg klarer ikke helt å skjønne hvordan Federer tapte mot Gilles Simon, som i rettferdighetens navn vant i Indianapolis forrige uke. Federer tok det første settet 6-2, og hadde et brud på 3-1 i tredje sett. Bra rapport på ESPN:

Serving in the dangerous territory of 4-5, Federer produced four straight unforced errors to hand victory to a stunned Simon.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

3 kommentarer

 1. Ja det ser faktisk virkelig mørkt ut for Federer nå. Jeg tror han fikk seg en skikkelig knekk etter wimbledon. Nadal virker ustoppelig for tiden og hvis ikke Roger engang kan slå han på gress, blir det ikke mange titler til Sveits sin store sønn fremover. Nadal må vel være storfavoritt til U.S Open nå, selv om det nok blir mange uventede resultat i den turneringen. Slik Federer har virket i år tror jeg ikke han kommer særlig langt i den turneringen dessverre.

  Jeg tror forresten Murray vil gjøre det bra i U.S Open. Han vant nylig mot Djokovic og virker roligere og mer fokusert enn noen gang.

 2. Forstår det sånn at Nadal etter all sannsynlighet vil ta over som nr. 1 rett i forkant av US Open, og gå inn i turneringen som førsteseedet. Federer må vinne i Cincinnati, samtidig som Nadal må ryke i første (eller kanskje andre) runde for at Federer skal beholde førsteplassen.

  Jeg er fortsatt overbevist om at Federer på sitt beste ligger et hestehode foran Nadal på raskere hard-court og gressbaner. Så bare i Toronto hvordan bl.a. Murray spilte en rekke vinnere på Nadal. Og den banen skal visstnok være treg.

  Det begynner å bli rimelig mange forslag til forklaringer på Federers «fall» nå – han får ikke nok hvile etter Wimbledon pga OL, gresset på Wimbledon har blitt altfor tregt, han har vært syk, han hadde en for lang fjorårssesong pga Sampras-kampene, han er ikke tøff nok mentalt, han har blitt dårligere (sic!) osv osv. Det blir uansett spennende å se om han kan reise seg. Jeg tror han kan det, men at det å dominere slik han har gjort er tilnærmet umulig på gjenta.

 3. Jeg mener også at Federer på sitt beste er bedre enn Nadal på gras og hardcourt. Spørsmålet er bare når Federer klarer å komme tilbake på det nivået. Han har hatt mange eksellente sjanser til å markere seg på hardcourt i år, men sviktet igjen og igjen. Den aller verste kampen var semifinalen mot Fish i Indian Wells (tror jeg det var), hvor han nærmest ga kampen til amerikaneren. Flaut å se på.

  Hvor lenge kan Nadal holde seg på topp? Jeg nekter å tro at han kan være verdensener i årevis. Ingen har fysikk til å spille så krevende tennis som Nadal gjør i år etter år.

Legg igjen en kommentar