20 prosent sjanse

Jeg skal ikke påstå at jeg har mer peiling på tennis enn Mats Wilander og Bjørn Borg (og det er det nok få andre som vil heller). De har til sammen 18 Grand Slam-titler (7+11). Jeg har null. Likevel, jeg forstår ikke hvorfor de har så stor tro på Roger Federer i finalen på sønsdag. De legendariske svenskene ga sine tips etter semifinalene i dag, på Eurosport.

Jeg var så heldig at jeg ble sittende og vente på flyet fra Oslo til Stavanger i ettermiddag. Jeg kom inn i begynnelsen av kampen mellom Nadal og Djokovic. Nadal brøt til 3-1 og cruiset gjennom de neste gamene. Djokovic måtte spille fire-fem ekstremt gode slag for å vinne poengene. Det er tingen med Nadal: Han bommer ikke. Aldri. Han går ikke inn i mentale bølgedaler på grus. Aldri. Okei, han tapte 2-6, 0-6 mot Federer i de to siste settene i Hamburg i fjor, men da var han så trøtt at han knapt kunne stå på beina.

Djokovic hadde en liten sjanse på 5-4 til Nadal. Spanjolen kom under 15-30, og Djokovic fikk overtaket i duellen. Det gjorde han stadig vekk, uten å avgjøre til sin fordel. På 15-30 slo Nadal en kort ball som Djokovic hamret mot Nadals backhand. Litt dårlig plassert, men ikke verre enn at Nadals ball tilbake var ganske dårlig. Djokovic hadde løpt til nettet, og slo en halvgod stoppvolley. Nadal kom sprintende og pirket inn en diagonal vinner. Like etter var settet hans.

Nadal brøt i begynnelsen av andre sett, og Djokovic tok en mental pause. Han fikk en liten åpning igjen på 2-1 til Nadal, mens spanjolen servet. Nadal fikk en breakball mot seg, 30-40 (Djokovic fikk ingen i første sett!). Tre kanonserver, og han holdt serven sin. Så brøt han Djokovic blankt igjen, og holdt blankt selv. Andre sett, og selvsagt også kampen, var avgjort.

Djokovic er tøff i trynet og en mann for framtiden, men det lyste respekt og underdanighet i kampen mot Nadal. Allerede etter 3-4 games klappet han for Nadals slag, og hodet hang mer nedover enn vanlig for Djokovic.

Federers kamp var en annen skål. Han var ustabil fra grunnlinjen, servet ganske dårlig og klarte ikke å holde nervene i sjakk.

Hvordan kan Federer vinne på søndag? Han kan ikke det. Så enkelt er det. Med mindre Nadal har en skade, sykdom eller plutselig bestemmer seg for å spille med høyre hånd, ser jeg ingen sjanse for Federer. Han må håper at Nadal en gang i livet spiller en dårlig kamp mot ham på grus, og at denne gangen er på søndag. Husk: Nadal har ikke tapt ett sett i denne turneringen. Han tapte ett i fjor, mot Federer i finalen. Han har aldri blitt tatt til fem sett i Paris. Mannen er på god vei til å bli tidenes grusspiller, og finalen på søndag blir hans fjerde Grand Slam-tittel. Jeg gir Federer en 20 prosents sjanse til å vinne.

Kveldsnytt: «Nadal må heve seg hvis han skal ha en sjanse mot Federer på søndag». Eh, nei. Det er så definitivt omvendt.

BBC: Djokovic – Nadal as it happened
BBC: Federer – Monfils as it happened
Peter Bodo: The (Un)Conventional Wisdom

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

2 kommentarer

  1. Enig. Det er absolutt ingenting som tyder på at Federer kan vinnne selv om han til tider har spilt svært bra. Men mot Nadal over fem sett er han ikke sterk nok. Tipper 3-0 til Nadal, eller i beste fall for Federer at han klarer å vinne ett sett.

    Ellers tror jeg Safina vinner damefinalen og håper og tror på en veldig frisk kamp.

  2. Jeg tok grundig feil i damefinalen. Ivanovic vant relativt enkelt etter tidvis meget offensivt og friskt spill. Men det kunne vært jevnere om ikke Safina hadde vært så vill i spillet sitt til tider. Men det som imponerte meg mest med Ivanovis, var hvordan hun klarte å oppmuntre seg selv i perioder av kampen der hun var i trøbbel. Hun smilte og var fremme med knytteneven selv i game og sett der hun lå under, og ikke lenge etterpå hadde hun snudd det til sin fordel. Tror ikke hun vinner noen grand slam’s igjen med det første ,men ingen kan ta fra henne denne velfortjente triumfen i Paris.

Legg igjen en kommentar