Vidåpen herreturnering

Dette er et fantastisk Australian Open! Det har den rette miksen av nye fjes og favoritter, og de viktigste spillerne er med helt til slutt.

Den store storyen for min del er Serbia. Ja, jeg vet at Ivanovic, Jankovic og Djokovic slo gjennom i 2007, men jeg hadde ikke trodd at de skulle klare å følge opp i 2008. Jankovic og Djokovic avsluttet 2007 som to slitne tennisspillere. Nå er begge i semifinalen, og det er Ivanovic også. Djokovic har jeg ikke sett noe av, men han har knust alle sine motstandere så langt. Djokovic har, i likhet med Rafael Nadal, til gode å tape et sett så langt i årets turnering.

Semifinalen mellom Djokovic og Federer vil avgjøre hvem som vinner årets herreturnering, slik jeg ser det. Jeg anser begge som klart bedre enn Nadal på dette dekket. Blir det en kort kamp mellom Federer og Djokovic, vil vinneren ha mye krefter igjen til finalen. Blir det en utmattende femsetter, gir det en klar fordel for Nadal. Selv om Tsonga har slått spillere som Murray, Gasquet og Youzhny, har jeg vanskelig for å se ham ta TRE sett mot Nadal i en Grand Slam-semifinale. Nadal og Federer har begge den egenskapen at de klarer å klore seg fast i kamper hvor de spiller under sitt beste nivå. Jeg tror Tsonga vil få rikelig med tid til å tenke over anledningen når han møter Nadal. Spådom: Nadal i tre eller fire sett.

Når det gjelder Federer mot Djokovic, er den kampen etter min mening helt åpen. Djokovic har imponert dem som har sett ham, og han ga rådene til Janko Tipsarevic (nok en serber!) før Tipsarevics heltemodige kamp mot Federer. Djokovic er med andre ord en luring, og han har flate, solide grunnslag  fra begge sider, med mye fart. Federer kan slås på den måten, slik Safin gjorde det for tre år siden akkurat i semifinalen av Australian Open.

Men samtidig møter Djokovic en Federer som server ekstremt godt i denne turneringen. På fem kamper har Federer nesten dobbelt så mange serveess som Djokovic (81-43). Det henger litt sammen med at Federer har spilt flere games enn Djokovic. Jeg gir Djokovic fordelen i de lange grunlinjeduellene, men tror han skal slite med å bryte Federers serve. Spådom: Federer i fire tette sett.

Med andre ord tror jeg det blir en ny finale mellom Federer og Nadal, og der har Federer en fordel. Det blir i så fall den tredje finalen mellom de to i de fire siste Grand Slam-turneringene. Det er vel det som kalles dominans?

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

3 kommentarer

 1. Faktisk er jeg ikke overrasket over serbernes dominans. På damesiden har det de siste par årene ulmet bak Henin, og jeg tror hun kan være i trøbbel i fremtiden når det kommer til hennes rankingposisjon. Henin imponerte aldri selv om hun resultatmessig greide seg fint helt til hun møtte Sharapova. Jeg så ganske tidlig i turneringen at Ivanovic var i kjempegodt slag. Og Djokovic har virkelig imponert, selv om jeg ikke har sett nok av han til å vurdere det skikkelig.

  Imidlertid er årets store og gledelige overraskelse Jo-Wilfried Tsonga. Det er bare å lære seg navnet med en gang. Jeg ble virkelig imponert over hans overkjøring av Youzhny (iallfall i de to første settene). Er nok enig i at 3 sett mot Nadal i en grand slam kan være litt mye å be om. Særlig fordi Nadal synes å være i god fysisk form og samtidig trives godt på dette dekket. Jeg tror iallfall det kan bli en veldig underholdende og spennende kamp, og ser ikke bortifra en 4-setter og kanskje en 5-setter.

  Federer imponerer virkelig ikke! Han kom seg gjennom Blake-kampen, men grunnlinje-spillet hans er dårligere enn jeg har sett på en stund. Tror jeg må tilbake til Cincinnati-turneringen for å finne såpass dårlig grunnlinje-spill. Blake hadde flere sjanser og halvsjanser som han selvfølgelig rotet bort. Det eneste slaget som virkelig sitter er, som du også sier, serven hans. Den er faktisk bedre enn noengang. Men jeg er redd for at det ikke er nok mot en Djokovic i storslag. Jeg tror på en finale mellom Djokovic mot Nadal.

 2. Vi får se. Federer er en ekspert til å «få heng» i kamper hvor han spiller dårlig, spesielt i Grand Slam-sammenheng. Han spilte langt under sitt beste i Wimbledon-finalen mot Nadal, men vant likevel.

  Federer har vært i disse kampene så mange ganger at han vet hva som skal til. Djokovic ble nervøs mot slutten av Ferrer-kampen (det sa han selv), så jeg lurer på hvor nervøs han blir når de avgjørende øyeblikkene nærmer seg mot Federer. Kastet han ikke bort flere settballer i første sett av finalen i US Open i fjor? Djokovic spiller flatt og hardt, og Federer har fått øve seg på slike spillere allerede (Berdych, Blake).

  På den annen side kan det hende jeg tar helt feil, og at Djokovic spiller sitt livs kamp og blåser Federer av banen. Jeg har bare vanskelig for å tro det. Federers kondis er veldig god, og et underkjent element ved spillet hans.

 3. Djoko så utslitt ut i tredjesette mot Ferrer. Jeg tror som du sier at Federers kondis, samt det at han har høyere nivå på sitt beste, og hans evne til å «gjøre det som trengs», gjør at han kommer til finalen.

  Håper ihvertfall det 😉

Legg igjen en kommentar