Underdogen har dårlige kår

Hvor ofte vinner en outsider en Grand Slam-finale mot en klar favoritt? Spørsmålet dukket opp i hodet da jeg støvsuget, og det forlot ikke hodet gjennom den påfølgende dusjen.

Jo-Wilfried Tsonga er en av tidenes underdoger i finalen mot Novak Djokovic i dag. Ingen av dem har vunnet noe så stort før, men Djokovic er nummer tre i verden og en etablert toppspiller. Tsonga er ranket 38 i verden.

Den siste overraskelsen jeg kommer på, er Thomas Johanssons seier mot Marat Safin i Australian Open for seks år siden. Men okei, Johansson var riktig nok en dårligere spiller enn Safin på papiret, men mer rutinert. Og Safin er ingen mental klippe. Nei, kanskje Gustavo Kuertens første Grand Slam-tittel i 1997 er den mest overraskende de siste årene. Han var ranket et sted på 60-tallet (66?) da han vant, og finalemotstander Sergi Bruguera hadde vunnet turneringen to ganger før. Outsidernes skytshelgen er Boris Becker, som vant Wimbledon som 17-åring i 1985.

Så, har Tsonga noen sjanse? Jeg tror ikke det. Djokovic er god til å forsvare seg, og en god taktiker som klarer å finne motstanderens svake punkter. Jeg tror Tsonga må sjokke Djokovic fra start dersom han skal ha en sjanse. Ta første sett. Han må knocke Djokovic ut, på samme måte som han knocket ut Nadal og Youzhny.

Alt avhenger av hvem av Tsonga og Djokovic som håndterer situasjonen best. Tsonga vet at han kanskje aldri får en slik sjanse igjen. Djokovic vet at de fleste forventer at han vinner.

Jeg har sett Djokovic live én gang, i French Open for halvannet år siden.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

2 kommentarer

  1. Tsonga spilte litt mer anspent etter å ha tatt det første settet. Samtidig må jeg si at Djokovics forsvar virkelig imponerer meg. Det er utrolig hvilke server og hvilke angrepsslag han greier å returnere. Og ikke bare returnere, men returnere langt nok til å holde motstanderen unna nettet. Det var vel en jevn kamp når det kommer til statistikken, men jeg følte egentlig at Djokovic fra og med tredje sett hadde ganske god kontroll på kampen. Backhanden satt stort sett veldig bra. Serven derimot varierte litt.

    Ikke den beste finalen jeg har sett, men absolutt godkjent. Bedre enn US Open. Nå blir det spennende å se om Djokovic kan fortsette å dominere hver Grand Slam-turnering fremover. Han har jo nå vært minst i semfinale i alle fire turneringene. Det er virkelig imponerende. Jeg tror han kommer til å passere Nadal ganske raskt på rankingen. Men jeg tror fremdeles Federer har en stund igjen som nummer 1. I IW/Miami vil Federer antageligvis få en del flere rankingpoeng (han har nesten ingenting å forsvare).

  2. Jepp, Federer er i angrepsposisjon nå. Han har lite poeng å forsvare framover. Han røyk vel ut ganske tidlig fra Roma-turneringen også i 2007, det er en Masters-turneringe det også (eller hva ATP kaller det i år). Så da har Federer både Indian Wells, Miami og Roma som steder hvor han kan sanke rikelig med poeng. Men Djokovic er en trussel overalt nå.

Legg igjen en kommentar