En stjerne er født

Overskriften er en klisjé, men blås i det. Jo-Wilfried Tsonga (ranket 38 i verden) slo verdenstoer Rafael Nadal 6-2, 6-3, 6-2 i semifinalen. Det er det vi kaller skikkelig grisebank. Les BBC sin game for game-rapport. Gleder meg til å se høydepunktene.

Oppdatering: Har sett et sammendrag av kampen. Hva skal jeg si? Tsonga virket som han hadde sin livs kamp. Jeg så ingen spesiell taktikk fra ham, bare å hamre ballen så hardt han kunne. Han hadde alle marginer med seg. Dessuten viste kampen noe av Nadals svakhet på hardcourt: Han slår med så mye overskru at høye og gode spillere kan slå ned grunnslagene hans og straffe dem brutalt. Som  Youzhny og Berdych til tider har gjort.

Jeg ble overrasket over Nadals innstilling i kampen. Han virket ganske enkelt rystet av det som skjedde. Noen av Nadals taktiske valg virket helt latterlige. På settball i det første settet sto han i sitt eget backhand-hjørne og slo en kort, løs forehand til Tsonga sin forehand, hvor Tsonga hadde stått lenge. Han dundret den enkelt ned langs linjen.

Jeg husker da Marat Safin og Fernando Gonzales slo gjennom. Begge ble spådd store resulater, uten at de klarte å levere mer enn i glimt. Kanskje får Tsonga en lignende karriere. Møter han Federer i finalen, tror jeg han taper. Møter han Dokovic, kan alt skje.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

3 kommentarer

  1. Jeg husker Tsonga bl.a. fra Queens-turneringen i fjor. Der spilte han god tennis, og jeg har gledet meg til å se hva han kan levere dersom han virkelig treffer med formen i GS’ene. Likevel hadde jeg aldri i verden kunnet forestille meg at han skulle gruse (he-he-he) Nadal i tre strake – egentlig ikke at han skulle ha en sjanse overhodet. Jeg føler vel egentlig at han overpresterer litt for øyeblikket, og håper han tar med seg dette inn i finalen. Dersom Federer holder Djokovic unna og tar seg til finalen, har jeg likevel vanskelig for å se at Tsonga kan følge opp en utblåsning som den han hadde i dag. Spesielt med tanke på Federers rutine, og hans evne (som webmaster nevner tidligere) til å henge tett med selv i kamper hvor han sliter med spillet og presses hardt. Spådom: 3-0/3-1 Federer. Men jeg HÅPER at Tsonga forblir i sonen og fortsetter å levere sitt livs tennis, for det har vært en sann fryd å følge ham i årets australske åpne.

  2. Jeg så hele kampen, og Nadal hadde faktisk ingen sjanse. Han ble presset fra grunnlinjen hele tiden, og ble frustrert over alle volley dropshots som Tsonga fikk inn. Tsonga har rett og slett et ganske stort repertoar. Kjempegod serve som han varierer veldig fint, kanonsterk forehand, bra backhand og nydelig (dog litt varierende) volley. Han er faktisk også ganske mobil (særlig med tanke på hans størrelse og vekt), noe Nadal fikk merke da han ikke akkurat satt inn mange vinnere. Nadal hadde kun 11 vinnere mot Tsongas 32 (serve-ess ekskludert)! Andre sett var vel det jevneste, iallfall en stund, men det var egentlig bare et tidsspørsmål før Tsonga skulle bryte.

Legg igjen en kommentar