Den avgjørende statistikken

Roger Federer er videre til åttendelsfinalen i Australian Open etter en skikkelig test mot Janko Tipsarevic: 6-7, 7-6, 5-7, 6-1, 10-8. Fem sett er ikke vanlig for Federer så tidlig i turneringene.

Den avgjørende faktoren i tennis er, etter min mening, hvor mange breaksjanser du omsetter til break. (Altså hvor mange ganger du klarer å vinne poenget som vil gi deg et servegjennombrudd). Det er spesielt viktig på relativt raske dekker, som Australian Open har. Der betyr serven mer enn på grus.

Mot Tipsarevic klarte Federer å bryte  5 ganger. På 21 breakballer. Det er en uttelling på 24 prosent, og temmelig dårlig. Tipsarevic hadde bare tre sjanser, og brøt hver gang. Federer hadde et bedre forhold mellom vinnerslag og upressede feil enn Tipsarevic. Han slo flere enn – er 39 i samme kamp en rekord for Federer? – og færre dobbeltfeil. Men han klarte ikke å omsette breaksjansene sine i særlig grad.

For Tipsarevic er kampen et solid gjennombrudd. Kommer de fem settene til å prege Federers form i fortsettelsen? Jeg tror ikke det. Etter de innledende overkjøringene av Hartfield og Santoro fikk Federer en skikkelig gjennomkjøring i dag. Neste runde blir mot Monaco eller Berdych.

BBC: Federer wins after epic struggle 

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

1 kommentar

Legg igjen en kommentar