Semifinalistene er klare

Gruppespill i tennis har sine fordeler. Det sikrer at publikum får se spillerne mer enn en kamp, og det gir spillere som har tapt en kamp, en sjanse til å avansere likevel.

Svakhetene ved systemet har også blitt demonstrert i WTA-sluttspillet og det pågående ATP-sluttspillet: Det er en stor fare for at en eller flere kamper blir verdiløse fordi utfallet av gruppespillet er gitt. Før den siste kampen i gruppen Federer-Roddick-Gonzalez-Davydenko var det klart at Federer og Roddick kom til å spille semifinale. Seierherren kom til å vinne gruppen og dermed møte Nadal.

Federer slo Roddick som vanlig, 6-4, 6-2. Dermed møtes verdens soleklart to beste spillere i den ene semifinalen, Federer og Nadal. Federer har klart å gjøre seg selv til underdog i sluttspillet, etter noen dodgy resultater i slutten av sesongen (stikkord: David Nalbandian) og det innledende tapet for Gonzalez. Mot Roddick servet han 84 prosent førsteserver, slo 33 vinnerslag og 13 upressede feil. Da er det ingen som matcher ham.

Etter kampen sa Federer at han så fram til å møte Nadal. Det kan virke arrogant, men den gode innbyrdes statistikken i fordel Nadal (8-5) skjuler det faktum at han ikke har slått Federer på noe annet enn grus siden mars 2006. Kampen avhenger av Federers form: Spiller han som mot Roddick, vinner han. Spiller han som mot Gonzalez eller Davydenko, har Nadal en god sjanse. Uansett er det bra for sporten at Nadal og Federer møtes i store sammenhenger. (Fun fact: Federer og Nadal møtes nå for 14. gang. Det er like mange ganger som Borg møtte McEnroe.)

Kjapt spørsmål: Hvilken spiller har i 2007 omsatt flest breaksjanser i motstanderens serve, vunnet flest games hvor motstanderen server og vunnet flest poeng på motstanderens andreserve? Mine damer og herrer: David Ferrer. Hvis du lurer på hvordan denne nokså ukjente spanjolen har havnet i ATP-sluttspillet, er det bare å ta en kikk på ATP sine statistikk-sider. Ferrer ligger dessuten på tredjeplass på listen over antall poeng vunnet når han har fått motstanderens førsteserve tilbake.

Ferrer spiller semifinale mot Andy Roddick, som er blant de beste i serve-kategoriene: Antall ess (3.plass), antall poeng vunnet på andreserve (3.plass) og antall vunnede servegames (2.plass). Du trenger med andre ord ikke være trollmann for å spå at Roddick sin serving kommer til å bli avgjørende i kampen mot Ferrer. Blir det en lang kamp, har Ferrer mer i tanken.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

1 kommentar

Legg igjen en kommentar