Fem på rad

Tennis på tv:
Roger Federer – Rafael Nadal 7-6, 4-6, 7-6, 2-6, 6-2
Finale, Wimbledon

Det er bare løgn å plassere denne artikkelen under «Tennis på tv»-kategorien. To ting hindret meg i å se noe særlig av den: Middagsgjester, og deretter min egen nervøsitet. Jeg eier ikke nerver. Jeg fulgte med på det siste settet via nettet, før jeg så fra 4-2 og resten på tv.

To ganger hadde Nadal 15-40 i Federers serve i siste sett. Hadde han tatt en av de fire breakballene, ville han tatt pokalen. I stedet var det Federer som brøt en gang, servet hjem et game, og brøt en gang til. Ferdig. Det er det som kalles mental styrke. Federer viste at han kan slå Nadal i en femsetter, og han revansjerte tapet i French Open. Som NRKs kommentatorer sa: Dersom Nadal forbedrer seg like mye til neste år som han gjorde fra 2006 til i år, kommer han til å vinne.

Wimbledon-turneringen trengte denne finalen, som overskygger alle dagene med regn. Om fem år er det Federer-Nadal folk kommer til å snakke om, ikke hvor mange millimeter det regnet på den andre tirsdagen av turneringen.

Nadal har blitt mye bedre i volleyspill. Han server godt, og det virker som han har flatet ut slagene sine litt på raskere dekker. Nadal har alle muligheter til å vinne alle de fire Grand Slam-turneringene i løpet av karrieren. Han har tre titler i French Open og to finaler i Wimbledon. Australian og US Open er mindre ekstreme underlag. Nadal er 21 år. Det virker utenkelig at han ikke skulle klare å vinne hver av de turneringene minst en gang hver. Han er mye, mye bedre enn Novak Djokovic, Richard Gasquet og Andy Murray akkurat nå.

Federer har nå vunnet minst to Grand Slam-titler fire år på rad (2004-2007). Ingen har klart det før, så vidt jeg kunne se i farten. Her er et tankeeksperiment: La oss si at Federer vinner US Open, som han har gjort de tre siste årene. Og at han vinner i Australia til vinteren. Da vil han ha 13 Grand Slam-titler. Dersom han vinner French Open neste mai, vil det bli hans 14. store tittel, like mange som Sampras. Og det vil være første gang han vinner i Paris, noe Sampras aldri klarte. Og Federer vil da sitte på alle de fire store pokalene samtidig. Klarer han det, kan han legge opp og kalle seg den største av dem alle.

Kommer Nadal til å vinne Wimbledon noen gang? Ja, jeg tror det. Han er verdens soleklart nest beste spiller, og er fem år yngre enn Federer. Kanskje kommer det en helt ukjent kanonspiller om et par år, men jeg tviler på det. Jeg blir ikke overrasket om Nadal får like mange Grand Slam-titler som McEnroe (7) eller Agassi (8).

Siden jeg ikke så spesielt mye av finalen, her er noen som gjorde det:
BBC: Federer – Nadal as it happened
The Guardian: Federer matches Borg record

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

0 kommentarer

  1. Fantastisk kamp i dag! Og heldigvis fikk jeg med meg hvert slag på ballen. Det er bare å hylle Federer, men jeg tror Nadal kan bli nesten like stor. Aldri har vel Fed vært mer presset på gress enn han var i dag. Den dagen Nadal server like godt som Fed, blir han den nye kongen av Wimbledon. Eksempelvis hadde Nadal to breakballer midt i tredje sett, og så banker Fed inn tre serveess på rad. Det verktøyet mangler Nadal foreløpig. Men jeg tipper Rafa forbedrer serven sitt ytterligere fremover, og vipper Fed av gresstronen allerede neste år.

    Og når skal du vinne en Slam igjen, Roddick? Du skuffer som alltid.

  2. Kan ikke helt tro at du gikk glipp av den kampen, Åsmund. Det sto skrevet Historie lang vei, og det ble en utrolig spennende, lang og tung match. Det føltes helt riktig da Federer sank sammen i gråt etter å ha tatt matchballen, det var vel den andre? Vanvittig utladning.
    En betraktning fra et utrent øye: Det virket på meg som Federer kunne vært mer killer, satt flere vinnere i posisjoner der han hadde kjørt Nadal ut på sidene. I stedet syntes jeg han ofte endte opp med å mate ballene inn på backhanden til Nadal.

Legg igjen en kommentar