Verdens dårligste tennisnasjon?

Jeg tror det er oss. Norge.

I påsken var jeg i Oslo. Samtidig spilte Norge et Davis Cup-oppgjør mot Ungarn i tennishallen noen kilometer unna. Jeg hadde ikke sjanse til å se noe av det. Norge tapte de to første singlekampene, og deretter også double på lørdagen, slik at søndagens singlekamper ble meningsløse. (Jeg vet faktisk ikke hvordan de endte heller.)

Tapet betyr at Norge må spille mot Algerie i slutten av juli. Tap der, betyr at Norge rykker ned til nivå 3 i Europa/Afrika-systemet. Der finnes land som Island, Irland og San Marino. Det er ganske utrolig at Norge ikke klarer å få fram noen brukbare tennisspillere. (Når jeg tenker på det, er vi ynkelige i alt som har med racketsport å gjøre. Badminton og bordtennis er ingen norske paradegrener.)

Tennis krever ikke spesielle klimamessige forhold for å spille. Det er nok med en flat plass, eventuelt med tak over, noen linjer og et nett. Det er ikke nødvendig å forholde seg til snø-, vind- eller isforhold for å bedrive tennis. Det krever ikke en hel armé av smørere. Det krever ikke en stor og dyr ishall for at unger skal kunne drive med sporten. Tennis krever ikke at noen har vært ute i skogen og lagt ut poster som utøverne deretter skal finne. Tennis krever ikke at det finnes to lag av spillere for at treningen skal bli realistisk.

Det jeg prøver å si, er at tennis er et ganske enkelt spill. Det som trengs er motiverte/talentfulle spillere og dyktige trenere. Det er egentlig alt. At det ikke finnes noen nordmenn i topp 100 i verden, selv ikke på damesiden, er et mysterium.

Det finnes land som er dårligere enn Norge i tennis, men ingen land som ellers har så gode sportsresultater som oss. Det er for defensivt å tro at vi aldri kommer til å få noen klassespillere igjen. Svenskene har de siste 30 årene produsert 15-20 virkelige profiler (Borg, Wilander, Edberg, Järryd, Thomas Johansson, Enqvist, Norman, Söderling, Björkman, Vinciguerra, Carlssen, Pernfors osv), og en norske stjerne er alt som skal til for å få ungene til å begynne med tennis i stedet for fotball.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

0 kommentarer

  1. Hva skjedde med han guttungen fra Oslo som ble sendt til tennisskolen til legenden Villa i Argentina, av sin velstående pappa som ønsker at sønnen skal bli verdens beste tennisspiller? Mener det var et oppslag i VG om han for et år eller to siden. Sander, hva det det han het? Mulig dette er norsk tennis’ håp…

    TM

Legg igjen en kommentar