10 + 10 = sant?

Denne saken handler om Australian Open«Jolly» Roger Federer tar sin tiende Grand Slam-tittel hvis han vinner mot «Can you hear the drums» Fernando Gonzalez i natt. Det blir i så fall den tiende seieren mot Gonzalez. Av ti mulige.

Med en sånn innbyrdes statistikk i bakhodet, burde finalen være enkel match for Federer. Men Gonzalez er som en ny mann. Han har på vei til finalen slått Tommy Haas (6-1, 6-3, 6-1), en kamp hvor han slo 42 vinnere og 3 upressede feil. Hvis Gonzalez er i det humøret mot Federer også, er det lite sveitseren kan gjøre.

Gonzalez har også slått Nadal og Hewitt komfortabelt, to spillere som har en spillestil som tidligere passet Gonzalez dårlig: De er bånnsolide fra grunnlinjen. Men Gonzalez moste begge to. Gonzalez sin trener Larry Stefanki (tidligere for bl.a Tim Henman og Yevgeny Kafelnikov) har helt sikkert sett på hvordan Nadal har slått Federer, også på hardcourt: Angrip backhanden.

Gonzalez har en god serve. Særlig god er serven fra venstre rute, med mye overskru mot motstanderens backhand. Federer sine tap har ofte sammenheng med at backhanden ikke har fungert, og han liker ikke å slå backhanden fra brysthøyde. Mye vil avhenge av returene til Federer. Han får som regel servene tilbake i spill. Roddick klarte ikke å gjøre mye med Federer sine underskrudde returer. Gonzalez er oppvokst på grus, og er vant til å grave opp underskrudde baller.

Under Stefankis ledelse har Gonzalez blitt mye bedre trent. Han har hatt korte kamper, og bør ha mye krefter igjen. Men noen ting kan ikke trenes opp. Federer er mye bedre til å lese spillet enn Gonzalez, og han er kvikkere i vendingene. Se på klipp fra Gonzalez mot Nadal, og deretter Federer mot Roddick, så skjønner du hva jeg mener. Federer kommer garantert til å stresse Gonzalez så mye som mulig, for selv om chileneren har monstergrunnslag, har han en ganske lang forberedelse før han fyrer løs. Spesielt på forehandsiden.

Federer kommer til å gjøre alt for å la anledningen og nervene synke inn i Gonzalez, og prøve å lokke fram den ville gambleren som han har vært helt fram til i år. Framfor alt vil han unngå at Gonzalez sprinter ut av startblokkene og får selvtillit til å dunke løs på hva som helst. Da blir chileneren farlig.

Tips? Jeg tror Federer klarer det, i fem sett. Men jeg blir ikke sjokkert om Gonzalez tar det, i så fall i fire sett.

Federer er grasiøs som en fekter. Gonzaez sitt håp ligger i at kampen blir et gateslagsmål. Federer hater sånne kamper, jmf tapene for Nadal i de to siste French Open-turneringene.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar