Vinklene, Gaston, vinklene!

Tennis LIVE:
Nikolay Davydenko – Gaston Gaudio 6-3, 6-4, 3-6, 6-3
4.runde, French Open
Court Suzanne Lenglen, Roland Garros

Denne saken handler om French OpenSport handler om geometri. En fotballspiller har større sjanse for å treffe mål jo nærmere han står. En skihopper kommer lengst ned i bakken dersom han hopper rett fram. En skøyteløper går fortere dersom han holder seg tett inntil kanten av sin bane.

En tennisspiller har lettere for å styre spillet hvis han står langt inne i banen. Det gir bedre vinkler å slå ballen i, for å drive motstanderen ut til sidene.

Gaston Gaudio vet sikkert alt dette, siden han er en tidligere vinner i French Open og en av verdens beste spillere. Derfor var jeg overrasket over taktikken hans i denne kampen: Gaudio begynte hver ballveksling tre meter bak grunnlinjen. Nikolay Davydenko trengte ikke slå særlig pressende slag for å tvinge Gaudio dit – argentineren sin utgangsposisjon var langt bak banen. Heller ikke Davydenko sine andreserver – som ikke skremmer noen – gikk Gaudio inn for å klinke til.

Når spillere slår slagene fra langt bak i banen, er det vanskelig å skape gode vinkler – alt havner i midten. Det hjelper heller ikke å slå knallhardt, for ballen har en så lang vei å fly før den treffer banen. Dermed blir stilen avhengig av at motstanderen gjør mange feil. Det funker nok på amatørnivå, men sjelden mot verdens beste spillere. Davydenko var i god form, og takket for Gaudios defensive innstilling.

Gaudio fikk vist sin fantastiske backhand mange ganger (verdens vakreste!), men til ingen nytte. Han fikk lide for nok en fare ved å ligge langt bak i banen: Han måtte løpe mye mer enn Davydenko, både sidelengs og fram til nettet.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar