Davis Cup i Stavanger: Ruud vant første kamp

Tennis live:
Casper Ruud – Søren Hess-Olesen 6-3, 5-7, 7-5, 6-2
Første kamp av Davis Cup-oppgjøret Norge-Danmark (best av fire singlekamper og en doublekamp)

Jeg hadde med meg journalistblokk, sånn avlang en med ganske stiv papprygg som jeg brukte i mitt tidligere jobbliv.

Jeg noterte før kampstart at banedekket var like grønt og innbydende som Wimbledon-gresset, og at skjøtene på det provisoriske underlaget i Stavanger Forum Expo ikke var synlig. Og en liten irritasjon: Hvorfor spilte Casper Ruud og Søren Hess-Olesen i identiske antrekk? Begge hadde hvitt pannebånd, rød t-skjorte og hvit shorts. Det kunne vel vært unngått?

Oppvarming, myntkast og så play.

Casper Ruud
Casper Ruud.

Fordelen med å ikke være journalist er at man kan gi blaffen i sjangerkrav. Jeg hadde en tanke om å notere meg en svak forehandflanke her og en svak andreserve fra deuce-siden der, notere flittig for så å kunne dosere belevent på denne bloggen, men kom aldri i gang med det.

I stedet ble jeg sittende og måpe over hvor…gode Casper Ruud og Søren Hess-Olesen er.

Kampreferat? Dette er det nærmeste jeg kommer.

Søren Hess-Olesen
Søren Hess-Olesen.

Det mest imponerende med toppidrett er ikke alle enerne, selv om gudene skal vite at få har siklet mer over en viss sveitser enn jeg. Det mest imponerende med toppidrett er alle som er nesten like gode som de beste. De som blir nummer 20 i NM på ski, som trener like mye som de beste, og er bare noen marginer unna å stå på toppen.

Casper Ruud
Casper Ruud.

Casper Ruud er på god vei til den ypperste toppen. Han er ranket som nummer 130 i verden, og mot Hess-Olesen prøvde han å få kontrollen over poengene med forehanden sin. Den er hard, så ut til å være relativt lite overskrudd fra der jeg satt og skapte vanskeligheter for den danske motstanderen i første sett.

Søren Hess-Olesen
Søren Hess-Olesen server.

Søren Hess-Olesen er et ukjent navn for meg, og for alle som ikke følger nøye med på dansk tennis. Så langt jeg har klart å finne ut, har han ikke ATP-poeng for øyeblikket. Hans beste ranking er 958. plass, som han oppnådde i fjor sommer.

Første sett gikk programmessig til Ruud. Den neste timen var Hess-Olesen best, og vant fortjent det andre settet 7-5. Rankingforskjellen mellom dem var umulig å få øye på. Dansken holdt like god lenge i grunnslagene, opphentingene hans var like akrobatisk kontrollerte og han servet godt på de viktige poengene. Ruud var mer mumlende og småfrustrert, mens det danske laget oppildnet sin mann fra sidelinjen. (Den norske benken holdt seg temmelig stille, det samme gjorde publikum i Expo-hallen i mesteparten av kampen.)

Casper Ruud
Casper Ruud rett før han treffer en forehand.

Tennisjournalister  bør slutte å omtale spillere som «journeymen» (altså en fyrer som henger rundt i topp 100 og er fornøyd med det, som om det er den letteste sak i verden å være blant den mikropromillen som kan leve av å spille tennis).

For en som sjelden ser tennis på dette nivået live, er det svimlende å vite at det i teorien finnes flere hundre spillere som er bedre enn Søren Hess-Olesen (selv om ranking ikke forteller alt). Han reddet 16 av 22 breakballer, og klarte i lange perioder å matche Casper Ruud fra grunnlinjen.

Ruud og Hess-Olesen drev hverandre fra side til side, med grunnslag som landet 30 centimeter fra linjene, og hvor all nøling og forsiktig spill ble straffet umiddelbart. Begge servet jevnt rundt 200 km/t. Jeg tok en del bilder av servingen. Ballen er unntaksvis med på bildene.

Å vente på motstanderens feil er gangbar metode på amatørnivå, men ikke dette. Tennis i 2017 foregår fra grunnlinjen, men både Ruud og Hess-Olesen viste fram fin følelse ved nettet når det trengtes. Først mot slutten av det fjerde settet ble kvalitetsforskjellen mellom dem synlig igjen.

Søren Hess-Olesen og Casper Ruud
Søren Hess-Olesen og Casper Ruud takker for kampen.

Davis Cup fortsatte med norske Viktor Durasovic mot danske Frederik Nielsen, hvor Durasovic straks tapte de tre første gamene. Men da måtte jeg hjem.

 

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar